OV-chipkaart

NS verhoogt prijzen treinkaartje en abonnementen door inflatie

in de regio’s Haaglanden en Voorne-Putten & Rozenburg hebben reizigers geen OV-chipkaart meer nodig.

Tweedeklas reizen met de trein worden volgend jaar 1,8 procent duurder. Net als afgelopen jaren corrigeert spoorvervoerder NS de prijzen van kaartjes en abonnementen daarmee met het verwachte inflatiecijfer. Dat zorgt ervoor dat gestegen kosten voor bijvoorbeeld onderhoud, energie en loon te compenseren.

Voor de eersteklas wordt net als vorig jaar een hoger percentage gehanteerd, namelijk 3 procent. Dat komt volgens NS omdat het tarief voor eersteklas tickets en abonnementen in 2019 en 2020 niet is verhoogd. Internationale treinreizen worden gemiddeld 2,1 procent duurder. Internationale regels bepalen dat deze tarieven eerder moeten worden vastgesteld, waardoor met aan ander inflatiecijfer is gerekend.

Nieuw is dat dat de tariefwijzigingen van abonnementen niet meer ingaan op het moment dat het abonnement afloopt, maar gelijk per 1 januari.

Toeslag papieren ticket

Niet alle tickets worden in prijs verhoogd. Fietskaart Dal, Dagkaart hond, Railrunner, Kids Vrij, Weekend Voordeel en het Groepsticket blijven bijvoorbeeld in 2022 in prijs gelijk. Dat geldt ook voor de Early Bird-tarieven voor de Intercity Brussel en de goedkope en meest verkochte Sparpreis-tarieven voor bestemmingen naar en door Duitsland.

Wel voert NS volgend jaar voor meer kaartjes een toeslag in als deze als papieren kaartje bij de automaat of balie worden aangeschaft, en niet online. Sinds de invoering van de OV-chipkaart in 2012 geldt een toeslag van 1 euro voor papieren kaartjes, behalve als deze nog niet online te koop zijn. De Railrunner, Dagkaart Hond en de Fietskaart Dal bestaan inmiddels ook als e-ticket, waardoor deze uitzondering vervalt.

De consumentenorganisaties in het Locov adviseerden negatief over dit laatste. Zij zijn bang dat het e-ticket voor veel reizigers geen volwaardig alternatief is, omdat bijvoorbeeld de Fietskaart Dal in veel gevallen nog bij de kaartautomaat wordt gekocht. NS ziet dit anders en besloot daarom dit advies niet over te nemen.

Lees ook: Tarieven OV in regio Rotterdam Den Haag met 2,12 procent omhoog

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

1 reactie op “NS verhoogt prijzen treinkaartje en abonnementen door inflatie”

KeesBoerKpn@gmail.com|01.11.21|23:19

Ik vind de verhoging niet rijmen;men zou zeggen om een tariefsverlaging om zo veel mogelijk de verloren klandizie proberen terug te winnen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.