WINK-trein Arriva Leeuwarden (foto: Arriva)

Onderzoek naar rechtstreekse trein tussen Leeuwarden en Groningen

Er komt een onderzoek naar de haalbaarheid van extra rechtstreekse non-stoptreinen tussen Leeuwarden en Groningen. De twee sneltreinen waarmee Arriva op dit moment tussen beide steden rijdt, stoppen nog op twee stations.

Het onderzoek wordt samen uitgevoerd door de provincies Groningen en Fryslân en is een van de acties uit het Friese Uitvoeringsprogramma Verkeer en Vervoer voor 2022, dat recent is vastgesteld. Volgens gedeputeerde Avine Fokkens is een rechtstreekse trein spoortechnisch mogelijk en is de vraag vooral of het ook financieel een optie is, schrijft de Leeuwarder Courant.

Extra treinen

Eind 2020 ging de nieuwe concessie op de Noordelijke lijnen in Friesland en Groningen van start, die loopt tot 2035. Arriva rijdt sindsdien in het noorden elk uur met twee stoptreinen en twee sneltreinen. Die laatste stoppen in Feanwâlden en om het halfuur in Buitenpost of Zuidhorn.

Een rechtstreekse en dus snellere verbinding betekent waarschijnlijk dat de concessieverlener de portemonnee moet trekken. Fokkens wilde volgens de Friese krant nog niet vooruitlopen of het schrappen van een van de twee bestaande sneltreinen een optie is. In het onderzoek wordt er op dit moment gekeken naar extra treinen in de dienstregeling.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

3 reacties op “Onderzoek naar rechtstreekse trein tussen Leeuwarden en Groningen”

KeesBoerKpn@gmail.com|01.11.21|23:16

Het huidige aanbod op die lijn lijkt mij voldoende

Teko Salverda|02.11.21|17:04

Alle treinverbindingen Lw – Gn zijn al rechtstreeks (zonder overstap).
Bedoeld wordt: non-stop (sneltrein)

Wiebe Goossen|02.11.21|18:48

Het lijkt mij vrij onzinnig om te vallen over die twee stations die nog aangedaan worden. Gaat het de heren nog niet snel genoeg?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.