Trein Qbuzz MerwedeLingeLijn

Rover pleit voor toiletten in treinen op Merwedelingelijn

Foto: JP

Het gebrek aan toiletten kan sommige reizigers ervan weerhouden om voor de trein te kiezen. Daarom krijgen treinen van de NS vanaf aankomend voorjaar een toilet aan boord. Voor treinen op bepaalde regionale lijnen, zoals de MerwedeLingelijn, zijn hier echter geen afspraken over gemaakt. ‘Pleeboy’ Aldo Markus van Rover pleitte daarom bij de Provinciale Staten van Zuid-Holland voor toiletten in alle treinen. 

De commissie Bereikbaarheid en Energie van de provincie Zuid-Holland heeft onlangs vergaderd over de nodige verbeteringen van de MerwedeLingelijn. Aldo Markus van Rover was hierbij aanwezig en heeft zijn spreektijd benut om het belang van toiletten in de treinen op deze lijn te benadrukken. Volgens Rover zorgt de afwezigheid van toiletten bij een groot aantal reizigers voor nadelige gevolgen. Zodanig dat sommigen niet meer met de trein durven te gaan.

Markus stelt dat hierbij gedacht kan worden aan mensen met blaas- en darmproblemen, zwangere vrouwen of mensen die met kleine kinderen onderweg zijn. “Eigenlijk iedereen die onderweg is, kan een toilet nodig hebben. En als je alleen al de zekerheid hebt dat die er onderweg is, hoef je geen gebruik te maken van alternatieven. Dan hoef je niet met de auto naar het volgende tankstation te rijden, en hoef je er zelfs niet voor te kiezen om dan maar thuis te blijven.”

Aantal treinen zonder toilet neemt af

Het aantal treinen in Nederland zonder toilet neemt al jaren af. Deze vermindering zal aankomend voorjaar een boost krijgen met de komst van toiletten in alle treinen van de NS. Daarnaast komen er op de regionale lijnen in Overijssel nieuwe treinen mét toilet. In Gelderland en Zuid-Holland is dit niet het geval. Aldo Markus roept Zuid-Holland daarom op om nu actie te ondernemen.

Aan het eind van zijn pleidooi bracht Markus nog een aantal oplossingen in, buiten het aanschaffen van nieuwe, langere treinen om. Zo ziet hij kansen voor Zuid Holland om oude tweedehandstreinen- of treintoiletten over te nemen van Nederlandse of buitenlandse spoorwegmaatschappijen. Daarnaast zou voor de financiering gekeken kunnen worden naar Twente, waar nieuwe toiletten gekomen zijn in de treinen door tien jaar lang de kilometerheffing heel licht te verhogen. Rover heeft hier destijds geen klachten van reizigers over binnengekregen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Elisabetta Santangelo

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.