Intercity Rotterdam CS. Foto: ProMedia

NS denkt aan afschaling aanbod bij verlenging coronamaatregelen

Intercity Rotterdam CS. Foto: ProMedia

Spoorvervoerder NS heeft plannen op tafel liggen om de dienstregeling af te schalen als de coronamaatregelen worden verlengd. Sinds de avondlockdown ligt het aantal treinreizigers weer de helft lager dan voor de coronacrisis. In oktober lag deze bezetting nog op driekwart.

Dat zegt president-directeur Marjan Rintel in het AD. Volgens haar is het de vraag of NS met extra spitstreinen moet blijven rijden als er nauwelijks forenzen reizen. Dat geldt ook voor uitgaans- en nachttreinen, aangezien vrijwel alles in het land na 17.00 uur gesloten is. De dienstregeling van NS werd tijdens eerdere lockdowns met zo’n 10 procent afgeschaald door het schrappen van spits- en nachttreinen. Ook werd toen met kortere treinen gereden.

Het is nog niet bekend hoeveel treinen NS eventueel gaat schrappen. Dat hangt af van de coronamaatregelen. De huidige maatregelen gelden in ieder geval tot zondag 19 december. Komende dinsdag staat een nieuwe persconferentie gepland.

Oproep tot nieuwe coronasteun

Rintel maakt ook van de gelegenheid gebruik om aandacht te vragen voor verlenging van coronasteun voor de OV-sector. De beschikbaarheidsvergoeding – die nu een kostendekkingsgraad van 93 procent heeft – loopt vooralsnog tot en met het derde kwartaal van 2022. Ook daarna is volgens de president-directeur “vergoeding in enige vorm” nodig om door te kunnen met tienminutentreinen en betere verbindingen tussen de Randstad en andere regio’s in het land.

Daarmee wordt verwezen naar de nieuwe dienstregeling die zondag 12 december van start gaat. NS sprak eerder van de grootste wijziging in jaren. Er komen meer treinen, snellere verbindingen en veel regio’s worden beter op elkaar aangesloten. Zo komen er nieuwe tienminutentreinen bij tussen Rotterdam-Schiphol, Schiphol-Nijmegen en Rotterdam-Dordrecht. Ook gaan er meer treinen rijden op de Zeeuwse lijn, komen reizigers voor het eerst de nieuwe intercity’s tegen en gaat de nachttrein naar Zürich van start.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.