NS-trein op station Groningen. Foto: Marieke van Gompel

Alleen kleine aanpassingen in dienstregeling NS voor 2023

In de dienstregeling voor 2023 is de NS van plan vooral kleine aanpassingen te doen na grote wijzigingen van de afgelopen jaren. Het gaat bijvoorbeeld om versnellen van de reistijden van en naar het noorden van het land en verbetering van de bediening van station Purmerend. In de zomer en rond kerst wil de NS een vakantiedienstregeling rijden omdat er dan veel minder reizigers zijn.

Dit jaar heeft de NS meer veranderingen doorgevoerd in de dienstregeling 2022 om reistijden te bekorten of de frequentie op te voeren. Zo zijn er twee nieuwe tienminutentreinen gekomen tussen Rotterdam, Schiphol en Nijmegen en de eerste tienminutensprinter.

Kortere reistijd naar het noorden

In de dienstregeling voor volgende jaar wordt onder meer de reistijd tussen Groningen, Assen en de Randstad een minuut korter. Dat is mogelijk doordat ProRail een spoorboog bij Hoogeveen gaat aanpassen. De versnelling moet ook zorgen voor betere aansluitingen in Groningen.

Verder is de NS van plan om de spits-intercity tussen Amsterdam Centraal en Enkhuizen te laten stoppen op station Purmerend. Dat betekent wel dat ProRail eerst enkele spoorwegovergangen moet sluiten. Daarna hoeven treinen niet meer langzaam te rijden tussen Hoorn en Amsterdam Sloterdijk. Zo wordt er tijd gewonnen die benut kan worden voor een stop in Purmerend.

Over het doorvoeren van een aantal voorgenomen verbeteringen van de sprinter tussen Apeldoorn en Almelo is de NS nog in gesprek met de provincies Overijssel en Gelderland. Ook kan dat pas gebeuren na oplevering van nieuwe infrastructuur in Almelo.

Op advies van consumentenorganisaties, waaronder Rover, wil de NS de sprinter tussen Leiden, Utrecht en Houten-Castellum tijdens de spits op alle tussengelegen stations laten stoppen in beide richtingen.

Vakantiedienstregeling

In de dienstregeling 2023 heeft de NS een vakantiedienstregeling opgenomen in de zomer- en kerstvakantie. De vervoerder ziet het aantal reizigers in die periodes met zo’n dertig procent afnemen. Onderdeel van de vakantiedienstregeling is het schrappen van een deel van de extra treinen voor forenzen, scholieren en studenten tijdens de spits.

De vervoerder heeft de alle voorgenomen wijzigingen deze week voorgelegd aan regionale overheden en de reizigersorganisaties. Die hebben tot begin maart de tijd om te reageren. Of alle wijzigingen uiteindelijk ook een plek krijgen in de dienstregeling hangt af van de definitieve capaciteitsverdeling door spoorbeheerder ProRail. Dat gebeurt in augustus. De dienstregeling voor 2023 gaat in op 11 december van dit jaar.

Corona

Corona blijft een onvoorspelbare factor. De NS maakt daarom in het advies aan de overheden en reizigersorganisaties nadrukkelijk een voorbehoud. Onduidelijk is immers nog hoe de pandemie zich de komende maanden gaat ontwikkelen en of de beschikbaarheidsvergoeding van het Rijk verlengd gaat worden.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.