Werkzaamheden aan het spoor. Foto: Archief OVPro.nl

ProRail naar rechter vanwege verbod op kwartshoudende ballast

ProRail stapt naar de rechter vanwege het verbod van de Arbeidsinspectie om nog langer te werken met kwartshoudende ballast bij werk aan het spoor. Hoewel de spoorbeheerder de zorgen van de Arbeidsinspectie deelt, is het volgens ProRail onmogelijk om aannemers op te dragen binnen drie maanden volledig kwartsloos te gaan werken. Daarvoor is veel te weinig kwartsloze ballast beschikbaar.

De spoorbeheerder is van plan om op korte termijn met de Arbeidsinspectie te gaan praten om tot een oplossing te komen. Formeel moet ProRail dan wel een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechter om bezwaar te maken. “Doen wij dit niet, dan zijn wij formeel in overtreding en komt het noodzakelijke spooronderhoud en daarmee mogelijk de veiligheid van het treinverkeer in gevaar, schrijft ProRail op de eigen website.

Tekort aan kwartshoudende ballaststenen

Bij werk op het spoor kunnen kleine deeltjes kwarts vrijkomen en bij inademing in de longen blijven zitten. Dat kan schade aan de longen veroorzaken. Het spoor in Nederland bestaat nu voor het grootste deel uit kwartshoudende ballaststenen. Volgens ProRail is er onvoldoende kwartsloze ballast beschikbaar voor het onderhoud en de vernieuwing van het spoor, waarvoor jaarlijks honderdduizenden tonnen nodig zijn. Bij spoorwerk gelden wel allerlei beschermingsmaatregelen. Spoorwerkers dragen beschermingsmiddelen of werken in overdrukcabines. Ook is er een stofarme lostrein ontwikkeld die ballast nathoudt bij lossen in het spoor.

Eind vorig jaar heeft ProRail besloten om in tunnels en onder onderkappingen kwartsloze ballast te gaan gebruiken. Die is echter maar beperkt beschikbaar, vandaar dat het niet overal op het spoor kan. De spoorbeheerder zegt wel te werken aan het vergroten van het aanbod aan ballast zonder kwarts voor de Nederlandse markt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.