Station Overveen. Foto: NS Arno Leblanc

Groeiende waardering van reizigers voor spoorstations

Het treinstation dat reizigers het meest waarderen is Overveen in Noord-Holland. Ze gaven het station in 2021 een 8,2 als rapportcijfer. Het slechtst uit de bus komt Rotterdam-Zuid met een 5,8. Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor die NS en ProRail lieten uitvoeren over het afgelopen jaar. Van de grotere stations staan Rotterdam Centraal en Utrecht Centraal allebei in de top 10. De waardering voor stations is de afgelopen jaren toegenomen.

De waardering voor Overveen heeft volgens ProRail en NS vooral te maken met de mooie ligging tussen de bossen en het monumentale stationsgebouw. Deze week wordt er overigens gewerkt op het station om het spoor op te hogen, zodat de perrons op de juiste hoogte komen te liggen. Op nummer twee en drie staan ook kleinere mooi gelegen stations, namelijk Driebergen-Zeist en Valkenburg, allebei goed voor een 8.

Hekkensluiters

Onderaan de lijst bungelen naast Rotterdam-Zuid ook Den Helder Zuid (6,0) en Delft Campus (6,1). Dat laatste station heeft de afgelopen jaren een grondige renovatie achter de rug en is onder meer voorzien van nieuwe perrons, nieuwe liften en een overkapping met zonnepanelen. Daarmee is het het eerste energieneutrale station. Het vernieuwde station is echter pas eind december 2021 in gebruik genomen, dus te laat voor het onderzoek van het afgelopen jaar. In de editie 2022 van de Stationsbelevingsmonitor zal duidelijk wat de reizigers ervan vinden. “De verwachting is wel dat de waardering omhoog zal gaan”, zegt een NS-woordvoerder. Hij sluit niet uit dat de score het afgelopen jaren slechter scoorde vanwege de verbouwing.

NS en ProRail laten het onderzoek al jaren uitvoeren om te kijken wat reizigers vinden van stations en wat er nog verbeterd kan worden. Ze zien de afgelopen jaren een stijgende tendens. Gemiddeld kwam het rapportcijfer het afgelopen jaar uit op 7,31, terwijl dat in 2020 nog 7,26 was en in 2019 6,94.

Vernieuwing

“Stations zijn het visitekaartje van het spoornet. Vierhonderd hebben we ervan in Nederland. Elk jaar verbeteren en verbouwen we er een aantal en wat nou zo mooi is om te zien, is dat reizigers dat ook waarderen”, vertelt Ans Rietstra, chief operational officer bij ProRail.

Dat beleid lijkt zijn vruchten af te werpen. Bij een aantal opgeknapte stations ging de waardering daarna omhoog, zoals bij Arnhem Velperpoort. In 2020 gaven reizigers dit station nog een 5,5. Vorig jaar is dat gestegen naar een 6,6. Het station is dan ook grondig onderhanden genomen. Perrons zijn verbreed, er zijn liften geplaatst, fietsenstallingen gebouwd, het voorplein is opgeknapt en er is een doorgang gekomen aan de zuidkant.

Assen

Station Assen laat de grootste stijging zien in de afgelopen vijf jaar. In 2016 kreeg het station een 5,6 van reizigers. Afgelopen jaar was dat een 7,6. In 2020 is een nieuw stationsgebouw in gebruik genomen, met nieuwe liften, bredere trappen, een nieuwe fietsenstalling en een ingang aan de oostkant. Het station is afgelopen jaar beloond met de publieksprijs Beste Gebouw van 2021 door de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus.

Waardering hangt niet alleen samen met goede voorzieningen op een station, de mooie ligging of het karakteristieke stationsgebouw, zegt de NS-woordvoerder. “Het heeft ook met verwachtingsmanagement te maken. Soms zijn mensen blij dat ergens überhaupt een station is.”

Het onderzoek is uitgevoerd door I&O Research onder bijna 77.000 reizigers die op perrons van stations gevraagd werden naar hun ervaringen met het station waar ze op dat moment waren. Op sommige stations waren te weinig mensen om tot een goed oordeel te kunnen komen. Daarom viel er een aantal af in het onderzoek. Dat gold ook voor de winnaar van vorig jaar: Klimmen-Ransdaal in de Limburgse gemeente Voerendaal.

De top 10 uit het de Stationsbelevingsmonitor 2021 ziet er zo uit:

  1. Overveen (8,17)
  2. Driebergen-Zeist (8,03)
  3. Valkenburg (8,03)
  4. Rotterdam Centraal (7,96)
  5. Santpoort Zuid (7,90)
  6. Dalfsen (7,90)
  7. Zuidhorn (7,86)
  8. Kropswolde (7,86)
  9. Utrecht Centraal (7,86)
  10. Boskoop Snijdelwijk (7,85)

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.