België wil verdubbeling van aantal treinreizigers binnen twintig jaar

Samen met onder meer spoorbedrijven NMBS en Infrabel werkt de federale minister Georges Gilkinet van Mobiliteit aan het toekomstbestendig maken van het Belgische spoor. De plannen staan vervat in de Spoorvisie 2040, een nieuw stappenplan dat hij eerder deze week bekendmaakte. Het gaat nog om een voorlopig plan.

Eén van de voornaamste ambities van de langetermijnstrategie is om het aantal verplaatsingen met de trein de komende twintig jaar te verdubbelen door meer mensen uit de auto te krijgen. Voor het spoorgoederenvervoer moet zo’n verdubbeling zelfs al over tien jaar bereikt worden.

Meer treinen, toegankelijker en stipter

Een ander speerpunt uit de Spoorvisie 2040 is dat er rond 2040 op elk station minimaal twee keer per uur een trein stopt. Daarnaast moeten de aansluitingen tussen trein, bus en metro verbeteren en moet de internationale trein concurrerender worden met het vliegtuig. Ook moet het spoor toegankelijker en stipter worden en beter aansluiten bij de behoeftes van de reizigers.

Het plan voorziet niet in grote nieuwe infrastructurele aanpassingen, zei Gilkinet eerder deze week tegen omroep VRT. De huidige infrastructuur moet afdoende zijn om de ambities te bereiken. Hij spreekt over jaarlijkse “slimme en doelgerichte investeringen” om minder publiek geld te verspillen.

Het plan is nog in concept. Gilkinet gaat het dit voorjaar afronden en dan doorsturen naar de federale regering.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.