Efficiënter werken moet treinverkeersleiding meer lucht geven

ProRail gaat kijken hoe het werk op de verkeersleidingsposten efficiënter kan. Op die manier denkt de spoorbeheerder het personeelstekort eerder weg te kunnen werken. Er is geen sprake van een bezuiniging, laat ProRail weten.

Tekort aan treinverkeersdienstleiders is een probleem waar de organisatie al langer mee te kampen heeft. Daardoor rijden er soms minder treinen. Ook ligt er door de krapte veel druk op de medewerkers. Volgens ProRail komen daardoor pauzes en verlof soms in gevaar en is er ook minder capaciteit voor toekomstige projecten. “Dat vinden we geen houdbare situatie”, zegt de spoorbeheerder.

Meer verkeersleiders opleiden

Er zijn al de nodige maatregelen zijn getroffen. Opleidingsbudgetten zijn vergroot, en de opleiding is verkort. Er is volgens ProRail veel belangstelling voor de opleiding. “De klassen stromen vol. Tot halverwege dit jaar is de opleiding tot treindienstleider gevuld.”

Uit recent onderzoek van Boston Consultancy Group bleek dat die maatregelen weliswaar helpen, maar dat ProRail ook nog eens zou moeten kijken of het werk op de verkeersleidingsposten niet efficiënter kan. Daarom gaat de spoorbeheerder onderzoeken of werkzaamheden anders ingericht kunnen worden. Elke post gaat dat zelf doen. ProRail hoopt dat dat al voor de zomer kan helpen.

Geen bezuiniging

Het gaat niet om een bezuinigingsoperatie, benadrukt de spoorbeheerder. Ook gaat de nieuwe werkwijze niet koste van de veiligheid. “Ook als we veel meer ruimte creëren dan nodig zullen er geen mensen ontslagen worden. Maar door de pakketten efficiënter in te delen creëren we ruimte die we in willen zetten om vakmanschap te ontwikkelen, extra te oefenen, simulaties uit te voeren of het bijspringen tijdens piekmomenten.”

ProRail verwacht over een paar maanden effect van de maatregelen. De komende weken voorziet het bedrijf nog een moeilijke periode door de krappe personeelsbezetting. “Veel uitval als gevolg van corona in combinatie met vakanties en het personeelstekort zorgt ervoor dat we met spanning naar de komende weken kijken. We doen er alles aan de treinen zoveel mogelijk te laten rijden maar kunnen uitval hiervan niet uitsluiten.”

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

1 reactie op “Efficiënter werken moet treinverkeersleiding meer lucht geven”

Pat Rick|18.02.22|17:04

Het is goed als er wordt gegaan naar meer zelfsturende teams en minder rapportages. Als mensen meer zelf hun werk mogen inrichtten is er ook meer motivatie en inzet. Een platte organisatie heeft meestal ook betere communicatie en ProRail erkent dat dat laatste ook tekort is geschoten

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.