Storm, weersomstandigheden, ProRail

Herstel stormschade op het spoor gaat ook zondag nog door

Storm, weersomstandigheden, ProRail

Door de grote schade op het spoor als gevolg van storm Eunice kost het herstel meer tijd dan ProRail aanvankelijk had voorzien. De spoorbeheerder denkt de hele nacht en zondag nog bezig te zijn met het verrichten van herstelwerkzaamheden, zegt een woordvoerster. De regionale spoorvervoerders hebben hun dienstregeling met aanpassingen al eerder vandaag opgestart. De NS rijdt ook al weer op een groot aantal trajecten, maar verwacht dat nog niet al het treinverkeer zaterdag al kan rijden.

Hoewel storm Eunice Nederland verlaten heeft, blijft de harde wind het spoor vandaag ook nog parten spelen. De incidentenbestrijders van ProRail moesten zaterdagochtend uitrukken om het spoor op de Schinkelbrug in Amsterdam weer vrij te maken nadat er hekken en steigers op de baan waren gewaaid. Aan het begin van de middag was het opnieuw raak in Den Helder. Daar stortte een deel van het perron in op station Den Helder Zuid.

De afgelopen nacht hebben ProRail en de spooraannemers hard gewerkt om het spoor weer toegankelijk te maken en waar nodig te repareren. Zo zijn er op verschillende plekken bomen van het spoor gehaald en in stukken gezaagd. Ook is het veel schouwwerk gedaan. Daaruit bleek dat in de bovenleiding gewaaid plastic ook voor veel problemen zorgde. Om dat te verwijderen moet steeds eerst de spanning van de bovenleiding gehaald worden.

Meer dan 200 meldingen

Er inmiddels al meer dan 200 meldingen van incidenten binnengekomen, zoals bomen op het spoor, schade aan stations en kapotte bovenleidingen. De herstelwerkzaamheden kosten veel tijd, zei een woordvoerster van ProRail zaterdagmiddag tegen ANP. “In de zuidelijke provincies zijn we daarmee al een heel eind”, meldt ze. “Grote problemen zien we nu nog ten oosten van Amsterdam, tussen Utrecht en Amsterdam en bij de Flevolijn.” De woordvoerster meldt dat regionale vervoerders de normale dienstregeling weer “redelijk hebben opgestart”.

De NS laat zaterdag aan het begin van de avond weten dat er weer enkele treinen rond Eindhoven Centraal gaan rijden. Op andere trajecten rijden er in ieder geval tot 17.00 uur geen treinen. Reizigers wordt geadviseerd om voor vertrek de reisplanner van de NS goed in de gaten te houden.

Hulpdiensten

Eerder vandaag meldde ANP dat de hulpdiensten in het hele land hun handen vol hebben aan meldingen van stormschade die vrijdag en zaterdagochtend zijn binnengekomen. Een groot deel van de meldingen ging over omgewaaide bomen, losgeraakte daken, gevel- en dakplaten en andere weggewaaide materialen als straatmeubilair en zonnepanelen. Wegen en spoorlijnen werden geblokkeerd door omgewaaide bomen. Zo moest de brandweer in Haaglanden naar eigen zeggen “heel veel extra voertuigen en personeel” inzetten. Ook in Flevoland zorgde de storm voor flinke schade. Hier kwamen 320 meldingen binnen.

In Midden- en West Brabant waren dat er rond de zeshonderd, meer dan de helft uit het westen van deze regio. De piek van de storm bevond zich hier vrijdag tussen 16.00 en 18.00 uur. De meeste schade in het oosten van de regio werd gemeld tussen 17.00 en 19.00 uur.

In het noorden van Noord-Holland belden meer dan 310 mensen de meldkamer. In de regio Zaanstreek Waterland rukte de brandweer 376 keer uit met als hoogste urgentie meldingen in Purmerend (8 keer) en in Zaanstad (14 keer).

Schatting

En hoewel in Limburg ‘slechts’ code geel gold, kregen de hulpdiensten zeker achthonderd meldingen, vierhonderd in het noorden en eenzelfde aantal in het zuiden van de provincie.

Een woordvoerster van Veiligheidsregio Brabant Noord gaf aan dat er rond de 950 meldingen bij 112 zijn binnengekomen. “Veel mensen belden de gemeente”, zei ze. “Veel gemeenten staan paraat om de boel op te ruimen. Zo ligt Vught bijvoorbeeld bezaaid met kleine takken.” In de regio rond Eindhoven kwamen ruim honderd meldingen binnen. “Maar dat is niet meer dan een ruwe schatting, het werkelijke aantal ligt hoger omdat mensen ook hulp inriepen via lokale brandweerkazernes”, zei een woordvoerder daar.

Bron: ANP / YT

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , , , ,

Auteur: Redactie OVPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.