Intercity Direct op Amsterdam CS (foto: NS)

NS biedt gevluchte Oekraïners gratis doorreis naar Nederland

NS geeft vluchtelingen uit Oekraïne de mogelijkheid om gratis naar Nederland door te reizen met de trein. Op die manier zegt de vervoerder te willen bijdragen aan verbetering van de moeilijk omstandigheden van de vluchtelingen. Eerder boden verschillende buitenlandse vervoerders hen ook al kosteloos vervoer aan of een veilige vluchtroute.

Het aanbod gaat per direct in, laat de NS weten. Op de website van de NS richt president-directeur Marjan Rintel zich in Nederlands en Engels rechtstreeks tot de Oekraïners. “We hopen een kleine bijdrage te kunnen  leveren aan een betere situatie voor Oekraïense vluchtelingen. Daarom zeggen we aan inwoners van Oekraïne die hun land en huizen moesten ontvluchten: je paspoort of ID-bewijs is je treinkaartje naar Nederland. De collega’s van NS zullen helpen om je doorreis in Europa zo makkelijk mogelijk te maken. We wensen je een veilige reis.”

Het aanbod geldt voor treinen vanuit het buitenland met de bestemming Nederland, laat een NS-woordvoerster weten. Dat zal in de praktijk dus vaak het laatste stuk van de reis zijn omdat vluchtelingen vanaf de grens eerst door landen moeten reizen waar de NS niet naartoe rijdt. Voorlopig heeft de NS geen einddatum gesteld aan het aanbod. Hoeveel mensen er gebruik van gaan maken, is volgens de vervoerder lastig in te schatten.

Ook voor inwoners uit Oekraïne die al in Nederland zijn aangekomen wil de NS het makkelijker voor hen maken om door te reizen. Op vertoon van hun identiteitsbewijs en een Duits, Belgisch, Frans of Oostenrijks vervoersbewijs dat niet ouder is dan 24 uur kunnen ze een NS-dagkaart krijgen.

Deutsche Bahn

Andere vervoerders hebben vluchtelingen uit Oekraïne de afgelopen dagen ook al hulp geboden, waaronder Deutsche Bahn, ÖBB, PKP, DSB en Thalys. Deutsche Bahn stelt vluchtelingen met een Oekraïens paspoort of identiteitskaart sinds zondag in staat gratis gebruik te maken van alle langeafstandstreinen van Polen naar Duitsland. Samen de Poolse spoorwegen gaat Deutsche Bahn bovendien extra treinen inzetten.

Daarnaast heeft het Duitse vervoersbedrijf aangekondigd vluchtelingen te willen helpen bij huisvesting en ze sociale begeleiding te geven. Een speciale stichting van DB heeft al sinds 2015 ervaring met de opvang van vluchtelingen en de hulp bij integratie.

NMBS

Ook de Belgische vervoerder NMBS sluit zich aan bij de initiatieven van collega-vervoersbedrijven in andere landen. Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen daarom sinds 1 maart op vertoon van het “Helpukraine” ticket van Deutsche Bahn (waarmee ze gratis door Duitsland kunnen reizen) en van hun paspoort of identiteitskaart gratis gebruik maken van alle binnenlandse treinen van NMBS. Ze kunnen ook vanuit België gratis reizen van en naar Duitsland, Nederland, Luxemburg en Frankrijk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.