Proef met fietsreservering op regionale spoorlijn Alphen-Gouda

De NS start maandag met een proef op de regionale R-netlijn tussen Alphen aan den Rijn en Gouda waarbij reizigers die hun fiets mee willen nemen tevoren moeten reserveren. Het vervoersbedrijf wil kijken of dat helpt om het grote aantal fietsen op dat traject in te dammen.

Het gaat om pilot die drie maanden gaat duren en die eigenlijk al eerder dit jaar gepland stond. Omdat de aanvankelijk start middenin de lockdown viel, is besloten wat later te beginnen op een moment dat de coronamaatregelen versoepeld zouden zijn.

Het grote aantal fietsen dat mensen meenemen op de regionale lijn begint volgens een NS-woordvoerder een steeds groter probleem te worden, waardoor de reizigers in de knel komen. Mogelijk neemt het aantal fietsen af als mensen tevoren moeten reserveren. Dat gaat de NS nu drie maanden lang bekijken. Daarna volgt een evaluatie. Het blijft overigens wel gratis op het traject tussen Alphen en Gouda om een fiets mee te nemen.

Geen vervolg voor landelijke pilot

De proef op de regionale lijn tussen Alphen aan den Rijn en Gouda staat volgens de woordvoerder helemaal los van de landelijke pilot met fietsreservering die de NS in de zomer van 2021 hield. Die leidde tot veel klachten van reizigers en reizigersorganisaties. Zo gaf een reservering geen garantie op een plaats. Reizigers die hun overstap niet haalden, waren niet zeker van een beschikbare plek in de volgende trein en konden daardoor niet verder reizen.

Ook OV Ombudsman was kritisch. De NS heeft onlangs besloten om de landelijke pilot deze zomer geen vervolg te geven, tot opluchting van Rover en de andere consumentenorganisaties in het LOCOV. De NS wil zich concentreren op het terugkrijgen van de reizigers in de trein.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.