Drentse familie maakt zelf onbewaakte overweg overbodig

Een familie in het Drentse Nieuw-Amsterdam in de gemeente Emmen heeft zelf een weg laten aanleggen, waardoor de gezinsleden geen gebruik meer hoeven maken van een onbewaakte overweg. Dat was de enige toegang naar hun huis.

De bewoner, Johannes Doldersum, is blij dat hij van de gevaarlijke overweg af is, zeker nu het aantal treinen alleen maar toeneemt, zei hij tegen RTV Drenthe. Om een nieuwe toegang tot zijn huis te kunnen maken kocht hij een stuk land van zijn buurman en overlegde met spoorbeheerder ProRail over de kostenverdeling.

Versnelling

Die aanpak is niet gebruikelijk, liet regiodirecteur Noordoost Dorothé Wennekendonk aan de regionale omroep weten, want normaal neemt ProRail het voortouw. In dit geval ondersteunde ProRail bij de offerteaanvraag die de familie Doldersum deed bij een lokale aannemer en betaalde een deel van de kosten. Wennekendonk: “Een mooie oplossing die zorgt voor een versnelling in de afsluiting van de overweg.”

Over de hoogte van de kosten lieten beide partijen zich niet uit, maar volgens Doldersum is de aanleg van de weg de helft goedkoper geworden dan wanneer ProRail de opdracht via een aanbesteding in de markt had moeten zetten.

Alle partijen zijn opgelucht dat de overweg overbodig is geworden, onder wie de machinisten van Arriva die tussen Emmen en Zwolle rijden. Op die verbinding liggen nog wel een andere onbewaakte overwegen die aangepakt moeten worden.

NABO-programma

Een paar dagen geleden sloot ProRail ook in Hilversum een niet actief beveiligde overweg (NABO) aan de Maartensdijkseweg af. Dat is mogelijk omdat er op die locatie een fietstunnel komt. De spoorbeheerder werkt samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan een landelijk programma om onbeveiligde overwegen aan te pakken door ze op te heffen of actief te beveiligen met spoorbomen, bellen en lichtsignalen. Het streven is dat dat voor alle 180 openbaar toegankelijke NABO’s in de loop van volgend jaar gebeurd is.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.