Alle Nederlandse stations nu voorzien van een defibrillator

NS en ProRail zijn klaar met het plaatsen van AED’s op alle stations in Nederland. Woerden was donderdag het laatste station dat er eentje kreeg. Verspreid over 400 stations in Nederland hangen er nu in totaal 575 defibrillators.

De Hartstichting ziet de nieuwe apparaten als een belangrijke bijdrage aan landelijk dekkend netwerk. “We zijn zeer blij met de voortvarendheid waarmee de NS en ProRail de stations hebben voorzien van AED’s”, zegt Hans Snijder, directeur van de Hartstichting. Hoe meer AED’s, hoe groter de kans dat mensen die een hartstilstand krijgen op tijd geanimeerd kunnen worden. Als dat binnen zes minuten gebeurt met gebruik van een AED is de overlevingskans het grootst.

HartslagNu

Alle automatische externe defibillators (AED’s) zijn aangemeld bij HartslagNu, het landelijke reanimatie oproepsysteem voor burgerhulpverleners. Als via 112 een melding van een hartstilstand binnenkomt, roept het systeem burgerhulpverleners op die in de buurt van het slachtoffer zijn. Zij krijgen het bericht om te reanimeren of om eerst de dichtstbijzijnde AED op te halen.

Volgens Ans Rietstra, lid van de raad van bestuur van ProRail, past het plaatsen van AED’s binnen de maatschappelijke rol die de spoorbeheerder en NS voor zichzelf zien. “Die gaat niet alleen om reizigers snel en veilig van A naar B brengen, maar ook om het algehele welzijn van de mensen op stations. Dat vertaalt zich bijvoorbeeld in het rookverbod dat NS en ProRail enkele jaren geleden op stations hebben ingevoerd, in de watertappunten die NS heeft aangelegd en nu in het plaatsen van meer AED’s.”

Tot een paar maanden terug waren er nog maar vijftig AED’s op vooral de grotere stations. In augustus 2021 begonnen de NS en ProRail met een grootscheepse uitbreiding die donderdag voltooid is. Ook de vijftig oude AED’s worden dit jaar vervangen.

Lees ook

Minimaal één AED op elk station in Nederland

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.