Herstelwerkzaamheden Hooghalen (bron: ProRail)

Tractorbestuurder voor rechter vanwege dodelijk spoorwegongeval

Het Openbaar Ministerie vervolgt de bestuurder van de tractor die ervan wordt verdacht eind mei 2020 bij een dodelijke ongeluk te hebben veroorzaakt bij een onbewaakte spoorwegovergang in het Drentse Hooghalen. De machinist van de passagierstrein botste op de oplegger van de tractor en kwam daarbij om het leven. De bestuurder van de tractor moet zich op 7 april verantwoorden voor de rechtbank.

De bestuurder van het landbouwvoertuig kwam zelf destijds met de schrik vrij bij het ongeluk. Drie treinpassagiers raakten gewond bij het ongeval. Treinstel, aanhanger en spoorrails liepen forse beschadigingen op. Het ongeval had grote impact op medewerkers van zowel NS als ProRail.

Spoorbeheerder ProRail deed uitvoerig onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. Daaruit kwam onder meer naar voren dat de tractorbestuurder vermoedelijk door de miezerregen en de laaghangende mist de naderende trein niet op tijd heeft gezien.

Versnelde sluiting onbewaakte overwegen

Bij Hooghalen heeft ProRail in 2020 versneld twee niet actief beveiligde overwegen (nabo’s) overbodig gemaakt. Ze stonden al in de planning om aangepakt te worden, maar door het ongeluk in mei en een bijna-aanrijding in augustus is het werk naar voren gehaald. Dat was mogelijk door een alternatieve weg aan te leggen.

RTV Drenthe meldt dat uit het onderzoek van het Openbaar Ministerie zou blijken dat de tractorbestuurder met zijn telefoon bezig was tijdens aanrijding. Zijn advocaat betwist dat. Ze zegt tegen de regionale omroep dat de man vlak voor het ongeluk aan het bellen was, maar zijn telefoon weggelegd heeft toen hij de overweg ging oversteken.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.