Nieuwe railsimulator STC. Foto: STC

Nieuwe railsimulator voor aankomend machinisten

Het STC mbo college Logistiek & Vervoer heeft een nieuwe railsimulator in gebruik genomen. Daarmee kunnen studenten praktijksituaties oefenen op stukken spoor als voorbereiding op hun baan als machinist.

De studenten kunnen dankzij de simulator met zowel een goederen- als een passagierstrein rijden met één van de twee beschikbare locomotieven: de FLIRT en de Traxx. Via een centraal scherm de kijken ze de buitenwereld in, terwijl ze op drie aanraakschermen de trein bedienen. Net als in de praktijk communiceren ze met een treindienstleider via GSM-R (Global System for Mobile communications for Railways), een systeem voor radiocommunicatie voor spoorwegen.

Scenario’s

Met de simulator leren de studenten op basis van door docenten ontwikkelde scenario’s rijden met behulp van de spoorveiligheidssystemen ATB en ERTMS. Om de simulator goed te laten aansluiten bij de lesstof is er tijdens het ontwikkeltraject intensief contact geweest tussen de ontwikkelaars en het docententeam.

De simulator kon aangeschaft worden dankzij een bijdrage van Samen Sterk voor de toekomst op Rotterdam-Zuid, een samenwerking tussen het bedrijfsleven, STC Group en diverse Rotterdamse maatschappelijke organisaties.

STC Group is een onderwijsinstelling voor transport, scheepvaart en havenindustrie met het hoofdkantoor in Rotterdam. De organisatie verzorgt onder meer een aantal machinistenopleidingen op mbo-niveau.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.