intentieovereenkomst nieuwe machinistenopleiding

Nieuwe Arriva-machinistenklas moet leiden tot snellere bevoegdheid

Arriva en onderwijsinstelling ROC van Twente gaan een mbo-opleiding opzetten die studenten versneld opleidt tot machinist. Daarover hebben ze afspraken gemaakt in een intentieverklaring die ze donderdag ondertekenden tijdens een mbo-symposium bij de vestiging van Arriva in Zutphen.

De bijeenkomst ging over hoe jongeren enthousiast gemaakt kunnen worden voor het machinistenvak. Arriva en ROC van Twente willen graag een speciale Arriva-machinistenklas in het leven roepen, een nieuwe opleiding waarin de praktische leerweg BBL en de meer theoretische leerweg BOL gecombineerd worden.

Na een jaar bevoegd

De meeste jonge machinisten bij Arriva hebben nu bij ROC van Twente de tweejarige mbo-opleiding machinist railvervoer gevolgd. Dit is een voltijds BOL-opleiding. In de nieuwe opleiding die Arriva en ROC van Twente willen opzetten gaan theorie en praktijk samen. Het voordeel is dat leerlingen dan al na een jaar volledig bevoegd zijn tot machinist.

In hun tweede jaar hoeven ze alleen nog theorievakken als Nederlands, Engels en rekenen te volgen. Het eerste jaar lopen studenten deels stage bij Arriva en gaan deels naar school. Het tweede jaar gaan studenten één dag per week naar school voor de resterende vakken en doen vier dagen praktijkervaring op bij Arriva.

Baangarantie

Studenten die de nieuwe machinistenopleiding in de toekomst gaan volgen krijgen van Arriva een baangarantie, mits ze hun opleiding met goed gevolg afronden.

Het bedrijf wil graag op deze manier nieuwe machinisten binnenhalen. Volgens Arriva zijn er veel doorstroommogelijkheden voor medewerkers die na verloop van tijd een andere functie willen. Ook is het mogelijk om de functie van machinist te combineren met die van steward of buschauffeur.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.