Onderzoek naar landelijke IT-storing bij NS op 1 juli afgerond

Op 1 juli moet het onderzoek klaar zijn naar de grote landelijke IT-storing bij NS vorige week zondag. Dat heeft staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer laten weten. Door de storing kwam het NS-treinverkeer het grootste deel van de dag stil te liggen.

Het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) gaat het onderzoek naar de oorzaak en de afhandeling van de NS-storing uitvoeren. De zomer benut Heijnen om het rapport met NS te bespreken. Na het zomerreces informeert ze de Kamer over de uitkomsten van het onderzoek en over de afspraken die ze met NS heeft gemaakt.

Onderzoek ProRail

Tegelijkertijd deelt ze met de Kamer ook de bevindingen van een onderzoek van ProRail. De spoorbeheerder voert op dit moment samen met vervoerders een analyse uit naar hun vermogen om de treindienst op te starten na een grote uitval van de infrastructuur.

Het onderzoek naar de NS-storing moet ook antwoord geven op de vraag of NS heeft voldaan heeft aan zijn zorgplicht, vooral als het gaat om het aanbieden van vervangend vervoer. De NS zei dat het door de omvang van de storing op 3 april niet mogelijk was alternatief vervoer zetten. Andere aspecten die meegenomen worden zijn onder meer de communicatie aan de reizigers en de mogelijkheid om IT-systemen op een andere manier in te richten om ze robuuster te maken.

Herhaling voorkomen

De onderzoekers zullen daarnaast kijken of er parallellen te trekken zijn met eerdere grote verstoringen en de lessen die daarvan geleerd zijn. “Ik verwacht dat er met de grondige evaluatie een goede stap gezet wordt om herhaling in de toekomst te kunnen voorkomen”, aldus Heijnen.

De staatssecretaris gaat de Kamer nog voor de zomer informeren over een onderwerp dat hiermee samenhangt, namelijk de cyberweerbaarheid van spoorvervoerders.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.