Eurostar op Rotterdam Centraal (foto: NS)

Consumentenorganisaties: maak Eurostar naar Londen nog sneller

Beeldbank NS

De Eurostar van Nederland naar Londen zou sneller moeten rijden om een aantrekkelijker alternatief te worden voor het vliegtuig, vinden consumentenorganisaties. Volgens het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov) kan er tijdwinst geboekt worden door de trein nog minder lang stil te laten staan op station Brussel-Zuid. Ook zou een aantal Eurostar-treinen direct van Amsterdam en Rotterdam naar Londen moeten rijden, zonder tussenstop in Brussel en het Franse Lille.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is al van plan om de Eurostar korter stil te laten staan in Brussel-Zuid, maar er is volgens de koepelorganisatie dus nog meer tijdwinst mogelijk. In de huidige plannen wordt Brussel-Zuid een instapstation en staat de trein daardoor een kwartier stil in plaats van 27 minuten.

Locov stelt in een advies aan het ministerie dat een stop van vijf minuten echter meer dan genoeg is. Op Rotterdam Centraal, ook een instapstation, staat de trein nu ook maar vijf minuten stil, voeren de consumentenorganisaties aan.

Beveiligingskosten

Door een aantal treinen van Eurostar Brussel en Lille dagelijks over te laten slaan besparen de NS en Eurostar volgens Locov ook op beveiligingskosten. Het geld dat dat oplevert zou ten goede moeten komen aan de mensen die de intercity van Amsterdam naar Brussel gebruiken om tussen België en Nederland te reizen. “Een treinreis naar Brussel is feitelijk niet anders dan een treinreis naar Groningen: dus moeten de tarieven omlaag naar het reguliere, binnenlandse tarief. En kortingsabonnementen moeten ook op het Belgische deel van het traject gewoon geldig zijn.”

Verder pleit Locov voor de toevoeging van een ochtendtrein naar Londen. “Wij vragen u maximaal in te zetten op een snelle introductie van een ochtendverbinding naar Londen. Wij geven u in overweging deze trein verplicht op te nemen in de concessie.”

Bron: ANP / YT

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie OVPro

1 reactie op “Consumentenorganisaties: maak Eurostar naar Londen nog sneller”

kees boer|14.04.22|23:30

Ik vind wel dat Brussel en LIlle opgenomen moeten blijven en vind ook wel dat Waterloo soms weer begin/eindpunt moet hebben vanwege de gunstige ligging

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.