Stationshal Utrecht Centraal. Foto: Archief OVPro.nl

Reizigersaantal bij NS stijgt door naar 80 procent

Stationshal Utrecht Centraal. Foto: Archief OVPro.nl

Het wordt geleidelijk weer steeds drukker in de trein. NS ziet het reizigersaantal langzaam maar zeker oplopen. De afgelopen week lag dat aantal op zo’n 80 procent vergeleken met dezelfde periode in 2019.

Een paar weken geleden meldde de spoorvervoerder dat in de week na het vervallen van de mondkapjesplicht op 23 maart het aantal reizigers op 73 procent lag ten opzichte van dezelfde week in 2019. Begin maart was dat nog 63 procent.

President-directeur Marjan Rintel noemt het huidige percentage van 80 procent “bemoedigend”. “Met Pasen en Koningsdag was het aantal reizigers zelfs nagenoeg gelijk aan 2019.” Op Koningsdag noteerde NS een recordaantal reizigers van zo’n 1,2 miljoen, dat vergelijkbaar was met 2019.

Ook abonnementenaantal weer op niveau

Ook het aantal abonnementen zit volgens NS duidelijk weer in de lift nadat het tijdens de coronacrisis daalde met ruim 180.000. Dat verlies is inmiddels goedgemaakt, stelt NS. Het bedrijf zegt dat dat onder meer te danken is aan de introductie van flexibelere abonnementen zonder vaste looptijd die maandelijks aanpasbaar zijn.

Hoewel Rintel blij is dat weer meer reizigers de trein weten te vinden, zegt ze de huidige 80 procent nog niet voldoende te vinden. “Hoewel het thuiswerkadvies is vervallen, werken veel mensen nog een paar dagen in de week thuis. Dat merken we ook in onze treinen.”

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.