Reizigers station Schiphol (foto: NS)

Heijnen: mogelijk ook na zomer nog minder treinen door krapte bij NS

Beeldbank NS

Mogelijk rijden ook na de zomer minder treinen vanwege de personeelstekorten bij de NS, meldt staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer. De vervoerder kampt met aanhoudende krapte, onder meer door hoger ziekteverzuim dan gebruikelijk en omdat het niet lukt om voldoende medewerkers aan te trekken. Vooral aan hoofdconducteurs is een tekort.

Pas richting het najaar kan een definitief besluit genomen worden, omdat de NS dan meer inzicht heeft in de vacatures en de verzuimcijfers. De NS verwacht dat de krapte “langer voelbaar” zal blijven.

‘Geen aantrekkelijk perspectief’

Heijnen vindt dit “uiteraard geen aantrekkelijk perspectief voor de reiziger, noch voor het personeel van de NS”. Maar ze benadrukt dat de krapte op de arbeidsmarkt ook geldt voor andere sectoren. Verder schrijft ze dat de NS haar heeft toegezegd de problemen voor de reizigers zo veel mogelijk te beperken. Het vervoersbedrijf probeert op allerlei manieren het personeelsbestand op peil te houden: door actief nieuwe medewerkers te werven, de uitstroom te vertragen en door gepensioneerde collega’s te vragen om deels te blijven werken. Ook kijkt NS of parttimers meer uren willen werken.

Vanaf 13 juni rijden er op bepaalde trajecten al minder treinen, zoals op de lijn tussen Arnhem, Schiphol en Rotterdam. De tienminutentrein wordt teruggebracht naar een kwartiersdienst. Verder worden sommige treinen ingekort, zodat er maar een in plaats van twee hoofdconducteurs nodig zijn.

Als concessieverlener zegt Heijnen vinger aan de pols te blijven houden en “NS te blijven aanspreken op naleving van haar verplichtingen uit de concessie en in gesprek te treden over het beperken van hinder voor de reiziger”.

ANP / YT

Lees ook

Personeelskrapte noopt NS tot ingrepen in dienstregeling

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.