Postzegels posttreinen, foto Spoorwegmuseum

Geschiedenis van de posttrein in expositie Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum in Utrecht opende eerder deze week de tentoonstelling ‘Expeditie Posttrein’. Het is deze maand precies 25 jaar geleden dat de posttrein in Nederland zijn laatste rit reed. Met oog op de expositie kwam PostNL met een speciale postzegels met daarop afbeeldingen van verschillende treinen die voor het postvervoer gebruikt zijn.

Het postzegelvel Posttreinen telt vijf zegels in vijf verschillende ontwerpen, ontworpen door Karen Polder die al eerder series postzegels ontwierp. Op elke postzegel staat een uitsnede van een foto van een trein die voor het vervoer van post is ingezet. De oudste trein dateert uit 1839 en de jongste uit 1978. De afgebeelde posttreinen zijn ook te zien in de expositie.

Bijzondere collectiestukken

Het vervoer van brieven ging vroeger te voet, te paard, met de postkoets of de trekschuit. De komst van de trein in de negentiende eeuw bracht daar geleidelijk verandering in. Vervoer per trein was snel en efficiënt, dat gold niet alleen voor reizigers en goederen maar zeker ook voor de post. In het begin ging de post mee met de reizigerstreinen, later werden er speciale posttreinen gebouwd die vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw ook vaak ’s nachts reden.

De tentoonstelling ‘Expeditie Posttrein’ laat met een aantal bijzondere collectiestukken de ontwikkeling zien van het postvervoer per trein vanaf halverwege de negentiende eeuw tot 1997, het jaar dat de posttrein in Nederland voor het laatst werd ingezet.

De tentoonstelling ‘Expeditie Posttrein’ is tot en met 27 november te zien.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.