Werkzaamheden aan het spoor. Foto: Archief OVPro.nl
zeeuwse lijn

Ondanks treinuitval in Goes en Middelburg komt koperdiefstal minder vaak voor

Werkzaamheden aan het spoor. Foto: Archief OVPro.nl

Tussen Goes en Middelburg reden dinsdagochtend en -middag minder treinen als gevolg van koperdiefstal, meldt spoorbeheerder ProRail. Toch komt koperdiefstal steeds minder vaker voor volgens de cijfers van ProRail. De spoorbeheerder doet er alles aan om het stelen van koper zo onaantrekkelijk mogelijk te maken.

Bliksemafleiders, bekabeling en spoorstaven zijn allemaal gewilde spooronderdelen van koperdieven. De diefstal levert forse vertraging op zoals vandaag in Zeeland. De hele ochtend en middag reden minder treinen omdat de treinen over een ander spoor moesten rijden. ProRail ging vanochtend direct aan de slag met reparatiewerkzaamheden.

Maatregelen

ProRail zet onder andere camera’s en buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) in, maar ook particuliere bewakers met honden. Ook probeert ProRail steeds vaker koper in de kabels te vervangen door het minder kostbare aluminium. Daarnaast is er tegenwoordig een identificatieplicht bij de handel in koper. De politie kan op die manier een koperdief snel opsporen.

Zeeuwse lijn

Zeeland is een gewild gebied voor koperdieven. In 2020 zijn er op de Zeeuwse lijn maar liefst 28 incidenten bekend bij ProRail, in 2021 is dit gehalveerd. De teller staat in Zeeland nu op 10 incidenten.

In heel Nederland vinden jaarlijks ongeveer 100 koperdiefstallen plaats. Dat cijfer is in 2019 en 2020 stabiel gebleven vergeleken met de piekjaren daarvoor. De maatregelen lijken dus effectief en worden ook voorgezet, meldt De Graaf.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.