Sprinter trein met camera. Foto: NS
cameratoezicht

NS kijkt live mee in trein tegen seksueel overschrijdend gedrag

Sprinter trein met camera. Foto: NS

NS gaat als proef live meekijken in treinen waar veel overlast wordt gemeld. De directe aanleiding is een aantal recente incidenten met seksueel overschrijdend gedrag in de trein, meldt de NS. Het vervoersbedrijf gaat op specifieke trajecten preventief cameratoezicht instellen en live meekijken. 

“Reizen in de trein moet voor iedereen fijn zijn en dat is het meestal ook. Tegelijk: iedereen die dit meemaakt aarzelt de volgende keer dat zij met de trein reist. Mensen die hun handen niet thuis kunnen laten moeten weten: ze worden gezien, ze worden gepakt en ze komen de trein niet meer in”, zegt Eelco van Asch directeur operatie en lid RvB NS.

Vorige maand werd een vrouw van 19 veertig minuten lang aangerand in de trein naar Alkmaar. Nadat de vrouw was ingestapt, kwam er direct een man tegen haar aan zitten in een verder lege coupé. Daar is ze betast. Ze kon tijdens de rit geen alarm slaan. In Alkmaar kon ze uitstappen en werd ze opgevangen door NS-medewerkers. Dit is niet het enige incident. Een andere vrouw werd in de trein tussen Lelystad en Almere betast terwijl ze sliep.

Het preventief meekijken is een proef en kan nu alleen nog in de sprinters van het type SNG. Straks is dit ook mogelijk in de nieuwe Intercity’s die door de NS zijn aangekocht. Op dit moment telt de NS 6500 toezichtcamera’s op stations en 3500 in treinen.

Noodnummer

Ook vraagt NS aandacht voor het WhatsApp Alert in de trein. Dit gaat het vervoersbedrijf doen door sticker van het nummer aan te brengen in de trein. Via het WhatsApp-nummer 06 13 18 13 18 kunnen reizigers een ongewenste situatie in de trein melden, waarna de meldkamer actie kan ondernemen. Zij kunnen de conducteur, veiligheidspersoneel of de politie seinen. Het nummer is sinds kort ook via de reisplanner app te gebruiken.

NS legt daders van seksueel overschrijdend gedrag – in welke vorm dan ook – een OV-verbod op. Hierdoor zijn zij niet langer welkom in de trein of op het station.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.