NS-medewerkers
Personeelstekort

FNV: Veiligheid NS medewerkers V&S in het geding

FNV luidt noodklok over sociale veiligheid NS-medewerkers. Foto: FNV Spoor

De gevraagde inzet van de NS medewerker Veiligheid & Service (V&S) bij evenementen, zoals (internationale) betaald voetbalwedstrijden, festivals en buitendienststellingen, is volgens FNV Spoor niet op orde. FNV Spoor luidt de noodklok en vraagt de directie “Sociale Veiligheid” om zo snel mogelijk met oplossingen te komen.

Uit gemaakte risicoanalyses blijkt dat de “basis” bij V&S niet op orde is, zo staat op de website van FNV Spoor te lezen. Gevraagde V&S teams worden vaak niet geleverd. Ook is er niemand die monitort of de gevraagde inzet überhaupt wel gesteld wordt.

Sociale veiligheid

V&S is zo ver onder capaciteit dat zelfs niet altijd alle back-up diensten meer gesteld worden. NS moet dan keuzes maken, op welk station er wel een back-up team wordt ingezet en op welk station niet. Daarmee vergroot het risico ernstig dat een medewerker niet de assistentie krijgt waar men gezien de geldende afspraken wel op rekent. ‘En daarmee wordt dus ingeleverd op de sociale veiligheid van de collega’s’, zo stelt de FNV.

“Het loopt de spuigaten uit”, zegt Henri Janssen, bestuurder van FNV Spoor. “Ik heb de directie meerdere keren gevraagd wat de kritische ondergrens is, maar daar komt geen eenduidig antwoord op. Medewerkers zouden in bedreigende situaties aanvullende hulp van de politie krijgen, maar daar is lang niet altijd capaciteit voor. Het verschilt nogal hoe je een gesprek aangaat met een reiziger, of je weet of je wel of geen back-up krijgt.”

De inzet van de medewerker V&S is er om de sociale veiligheid van zowel de reizigers als van de collega’s te borgen. “Maar inmiddels zijn wij zover dat de veiligheid van de medewerkers V&S zelf, lang niet altijd meer geborgd kan worden. De vraag die nu gesteld moet worden is dan ook: welke keuzes NS gaat maken om de veiligheid van zowel de medewerker V&S als die van de overige collega’s te borgen?”

Arbeidsvoorwaarden

De ondercapaciteit komt volgens de brancheorganisatie deels door het hoge ziekteverzuim, door de vele vacatures en ook doordat de uitstroom van met name nieuwe medewerkers hoger ligt dan de instroom.

Er moet volgens Janssen kritisch gekeken worden naar de arbeidsvoorwaarden. “Nieuwe medewerkers kunnen in de praktijk amper verlof aanvragen of een dienst ruilen wegens het gebrek aan mensen. Maar er wordt wel van ze verwacht dat ze twee van de drie weekenden beschikbaar zijn, in wisselende diensten werken en een gevaarlijke situatie de-escaleren. Het kan niet meer, wat de NS vraagt van de medewerkers.” Ook zegt Janssen dat de NS veel eerder had moeten anticiperen op het personeelstekort. “Ze wisten dat de vergrijzing voor een uitstroom zou gaan zorgen.”

Lady Gaga

Een voorbeeld dat aangehaald wordt is het weekend van 16 juli in Eindhoven waar in verband met het Dominator festival en PSV-Villarreal een inzet van negen teams werd begroot. Ondanks ondersteuning van teams uit Utrecht en Den Haag, is dit aantal niet gehaald. Ook de chaos die afgelopen week ontstond op Arnhem Centraal na afloop van het concert van Lady Gaga in het Gelredome, is volgens Janssen ‘exemplarisch’.

FNV Spoor heeft de directie NS opgeroepen de problemen serieus te nemen en duidelijke keuzes te maken wat V&S wel en wat V&S niet (meer) kan leveren. Eerder al werd door FNV Spoor om maatregelen gevraagd over de te grote werkdruk bij de andere bedrijfsonderdelen van de NS.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: marloes kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.