Paniek

Spaanse trein ingesloten door bosbrand: zeker twintig mensen gewond

Brandweer op een hoogwerker. Foto: Matthias Groeneveld/Pixabay

Zeker twintig mensen zijn woensdag gewond geraakt doordat een trein in Oost-Spanje omsingeld werd door bosbranden. Drie slachtoffers liepen ernstige brandwonden op.

Passagiers raakte in paniek en sloegen de ramen van de trein kapot bij het naderen van de vuurzee. De conducteur was op dat moment bezig om de trein in zijn achteruit te zetten.

Buiten de trein liepen reizigers brandwonden op en beseften ze dat ze ter voet niet verder konden. Vervolgens zijn de reizigers weer in terug de trein in gegaan.

In totaal zaten in de trein ongeveer vijftig passagiers, waarvan zeker twintig mensen gewond zijn. Het jongste slachtoffers is tien jaar en een 15-jarig meisje en een 58-jarige vrouw zijn er naar verluid het slechtste aan toe.

Spanje wordt deze zomer al langer geteisterd door bosbranden. Alleen al bij de Portugese grens ging dit jaar al ruim 31.500 hectare in vlammen op.

Onwaarschijnlijk in Nederland

Een woordvoerder van ProRail stelt dat een soortgelijke situatie in Nederland zich niet snel zal voordoen: “Een situatie zoals we gisteren hebben gezien in Spanje verwachten wij niet zo snel in Nederland.” Volgens ProRail legt de landelijke treinverkeersleiding het treinverkeer direct stil als er sprake is van een noodsituatie.

“Wanneer een trein in de problemen komt, moeten personen in de trein blijven zitten totdat de incidentenbestrijding ter plaatste is. Als er bijvoorbeeld een brand gemeld wordt, dan communiceren wij met de ‘Meldkamer Spoor’ en wordt vervolgens de landelijke verkeersleiding ingezet. Die neemt uiteindelijk het besluit om het treinverkeer al dan niet stil te leggen.”

Een incident zoals in Spanje classificeert ProRail “zeer onwaarschijnlijk” in Nederland. “In Nederland hebben we aan de weerszijde ruimte geen bomen tegen de spoorbanen staan. Mocht er desondanks toch brand uitbreken, dan vallen brandende bomen niet zomaar op het spoor”, aldus ProRail.

Dit onderwerp verscheen eerder op zustervakblad SpoorPro.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.