Vernieuwde GTW op Leeuwarden (Stefan Verkerk Fotografie en Webdesign 2020)
solidariteit

NS: staking veroorzaakt ook treinuitval buiten Noord-Nederland

Foto: ArrivaArriva

Als gevolg van de staking van NS-personeel in het noorden van het land valt af en toe een trein elders in het land uit. Het gaat dan om treinen die “verbonden zijn met het stakingsgebied”, zegt een woordvoerder van de NS. Ook is er volgens hem hier en daar sprake van uitval van NS-treinen door personeelstekort, en door werkzaamheden die al gepland stonden.

De zegsman stelt wel dat de aangepaste dienstregeling zoals die was aangekondigd voor de rest van het land nagenoeg volledig wordt gereden. “Er is nauwelijks impact op de rest van het land. De dienstregeling gaat nagenoeg zoals we die voor ogen hadden”, zegt hij.

Volgens de woordvoerder, die zelf op station Zwolle staat, blijken reizigers goed op de hoogte van de staking. “Op station Zwolle zijn er bijna geen reizigers, en degenen die er wel zijn, reizen met andere vervoerders”, aldus de woordvoerder.

De vervoerder had eerder aangegeven zich in te spannen een aantal treinen te laten rijden van en naar Groningen en Leeuwarden. Die intercity, die vanuit de Randstad via Zwolle gaat, rijdt inderdaad, aldus de woordvoerder. De intercity rijdt woensdagochtend elk uur, maar dat kan later op de dag nog veranderen. “Het advies aan mensen die de trein willen nemen is: check de reisplanner voor wanneer die rijdt.”

Treinen die normaal gesproken het noorden van het land in zouden gaan, keren nu op Almere Oostvaarders, ’t Harde en Olst. Andere vervoerders in het door de staking getroffen gebied rijden wel. De Reisinformatiegroep 9292 laat weten in de planners op de website en in de app waar mogelijk een alternatief reisadvies met andere ov-bedrijven te tonen.

Op de weg is in het noorden van het land volgens de ANWB weinig tot niks te merken van de staking bij de NS. Volgens een woordvoerder is het verkeersbeeld er niet anders dan normaal. Hij tekent wel aan dat het in deze regio nog zomervakantie is.

Geld terug

Tijdens de staking kunnen gedupeerde reizigers geld terug vragen op de website van NS. Reizigers kunnen aanspraak maken op de ‘NS Geld Terug bij Vertraging Regeling’ of de tegemoetkoming in kosten voor vervangend vervoer. De laatste tegemoetkoming bedraagt maximaal 25 euro.

NS meldt dat gedupeerde treinreizigers in Noord-Nederland recht hebben op compensatie. “Als je bijvoorbeeld op 24 augustus van station Meppel naar station Leeuwarden had moeten reizen met NS, maar dit niet mogelijk is, dan kun je onder voorwaarden een beroep doen op de stakingsregeling.”

FNV roept op tot solidariteit

“Natuurlijk is het vervelend dat reizigers getroffen worden”, zegt FNV-voorzitter Tuur Elzinga. “Maar de strijd van het NS-personeel staat voor een strijd tegen de koopkrachtcrisis die ons allemaal keihard raakt. We willen allemaal het eind van de maand kunnen halen n de rekeningen en de boodschappen kunnen blijven betalen. Daarom roepen wij iedereen op om solidair te zijn met onze stakende leden.”

De vakbonden vragen onder andere om een automatische compensatie voor de prijsstijgingen, een eenmalige uitkering van 600 euro en oplossingen voor de almaar oplopende werkdruk.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.