Waterstoftrein Alstom rijdt in Duitsland.
Wereldprimeur

Eerste milieuvriendelijke waterstoftreinen in dienst genomen in Duitsland

Waterstoftrein Alstom rijdt in Duitsland. Foto: Florian Kropshofer/Pixabay

Tussen de Duitse plaatsen Cuxhaven en Buxtehude bij Hamburg rijden vanaf woensdag waterstoftreinen. Franse fabrikant Alstom noemt het een ‘wereldprimeur voor personenvervoer’. De milieuvriendelijke trein bespaart jaarlijks zo’n 4400 ton CO2-uitstoot.

De waterstoftreinen hebben speciale brandstofcellen die waterstof mengen met zuurstof en zo omzetten in elektriciteit. De treinen hebben een actieradius van 1000 kilometer en kunnen de hele dag rijden op slechts één tank waterstof. Ze stoten alleen water en stoom uit.

Op het traject nabij Hamburg reden tot woensdag dieseltreinen. Nu rijden daar dus veertien waterstoftreinen. Volgens lokale vervoerder LNVG bespaart het tonnen CO-2. De waterstoftreinen zijn uitvoerig getest voordat ze in dienst genomen zijn.

Waterstoftreinen Europa

Ook in Nederland vinden tests plaats met waterstoftreinen en is de Provincie Groningen erg enthousiast. De voorbereidingen voor de aanbesteding zijn gestart en naar verwachting rijden in 2025 in Nederland ook waterstoftreinen.

De kans lijkt groot dat andere Europese landen ook aan de haal gaan met de waterstoftreinen. Alstom heeft al opdrachten binnen voor het leveren van de treinen voor meerdere trajecten in Duitsland, Italië en Frankrijk. Ook andere treinbouwers zijn nadrukkelijk bezig met waterstof.

Spoordeskundige Roland Bekker voorspelt dat 15 tot 20 procent van de Europese markt van regionale treinen in 2035 bestaat uit waterstoftreinen. Dat maakt de vraag naar waterstof in Europa groot. Duitse Bondskanselier Olaf Scholz tekende in Canada onlangs een overeenkomst voor de import van groene waterstof via een trans-Atlantische toeleveringsketen.

De ontwikkelingen op het gebied van duurzaam rollend materieel en de bijbehorende infrastructuur, zoals laadmogelijkheden en tankinstallaties voor waterstof, staan centraal tijdens het Rail Infra Forum op 12 en 13 oktober in Berlijn. Van alternatieve brandstoffen en batterijaandrijving in het reizigersvervoer tot on-track machines, en van het opladen van batterijen onder de bovenleiding tot het tanken van waterstof. Het programma en de sprekers zijn te vinden op de website van het evenement.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet/ANP

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.