50% korting

België introduceert goedkoop maandticket

Trein passeert station Antwerpen. Foto: Pixabay/Christo Anestev

In navolging van het populaire 9-euro ticket en gratis openbaar vervoer in Spanje, komt België ook met een kortingsactie. Belgische forenzen kunnen vanaf aanstaande vrijdag een flinke korting van 50 procent krijgen op een nieuw maandabonnement. Met de kortingsactie wil de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) mensen (opnieuw) kennis laten maken met de trein. Het is voor het eerst dat de vervoerder met een dergelijk intitiatief komt. 

Het Testabonnement, zoals de maandkaart heet, is er als standaardversie op een vast traject waarbij de reis niet langer is dan 150 kilometer, en als Unlimited. Dat laatste abonnement geeft reizigers toegang tot het hele netwerk en zijn dan tevens niet gebonden aan de beperking van maximaal 150 kilometer.

Aanstaande vrijdag is de eerste dag waarop het Testabonnement gebruikt kan worden. De laatste aanschafdatum is 31 oktober. Om mensen over de streep te trekken geeft NMBS bij aanschaf een gratis retourtje op een traject naar keuze cadeau.

Het Testabonnement kent een aantal voorwaarden. Zo moet je een nieuwe abonnementshouder zijn of sinds 15 maart van dit jaar geen abonnement meer hebben gehad. Daarnaast kun je met het abonnement niet de grens over, ook niet als de plaats van bestemming net over de grens licht. Reizen naar Maastricht, Lille of Aken, is dan ook niet mogelijk. Tenslotte kom je eenmalig in aanmerking voor 50 procent korting. Voor het daaropvolgende abonnement betaal je dus gewoon het volle tarief.

Oostenrijk, Duitsland en Spanje gingen België voor

Het Belgische initiatief volgt op een reeks van promotiecampagnes verspreid over Europa. Vorig jaar introduceerde Oostenrijk het zogeheten KlimaTicket voor onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer voor een vast bedrag per jaar. In Duitsland werd in juni het zogeheten 9 euro kaartje verkrijgbaar. Daarmee kon je een maand lang met het openbaar vervoer reizen, inclusief de regionale trein. Sinds 1 september reizen veel mensen in Spanje tot aan het einde van dit jaar zelfs volledig gratis. Renfe en de Spaanse overheid willen op die manier iets terug doen voor de fors opgelopen kosten van levensonderhoud.

Kortingsacties als deze zijn bedoeld om reizigers terug het OV in te krijgen. Werken deze acties, en hoe veranderen we het gedrag van de reiziger? Kom naar de OV Expo ’22 in Houten op 6 oktober en bezoek de workshop van Esther Timmermans over gedragsverandering in het openbaar vervoer. Registreer hier gratis.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.