DiscoverEU

Europa geeft opnieuw een maand lang gratis reizen weg aan jongeren

Treinreiziger op vakantie. Foto: Unsplash/Alexander Bagno.

Ben je 18 jaar en inwoner van een EU-lidstaat? Dan kan je jezelf kandidaat stellen om een maand lang gratis te reizen in Europa. Een groep van 35.000 jongeren worden geselecteerd en krijgt de kans om een maand per trein of ander duurzaam vervoer het Europese continent te verkennen.

De actie is een initiatief van DiscoverEU en wordt voor de tweede keer dit jaar georganiseerd. Gratis reizen door Europa stelt jongeren in staat om nieuwe culturen te ontdekken en nieuwe vriendschappen te smeden, zegt EU-Jongerencommissaris Mariya Gabriel. “Culturele uitwisseling kan nooit relevanter zijn dan vandaag.”

Sinds 2018 wordt jaarlijks twee keer een maand lang gratis reizen aan een groep jongeren weggegeven. In totaal hebben tot nu toe 165.000 jongeren een gratis reispas gekregen.

De Europese reiskaart is voor het eerst ook uitgebreid met een kortingskaart op culturele bezoeken, leeractiviteiten, sport, eten en accommodatie. De aanvraagronde voor de pas loopt van dinsdag 11 oktober tot dinsdag 25 oktober. Om in aanmerking te komen moet je geboren zijn tussen 1 januari 2004 en 31 december 2004.

Als je geselecteerd wordt, kan je tussen 1 maart 2023 en 29 februari 2024 minimaal één dag en maximaal dertig dagen gratis gebruik maken van de trein of ander duurzaam vervoer binnen Europa.

Kortingsacties als deze zijn bedoeld om reizigers het OV in te krijgen. Werken deze acties, en hoe veranderen we het gedrag van de reiziger? Kom naar de OV Expo ’22 in Houten op 6 oktober en bezoek de workshop van Esther Timmermans over gedragsverandering in het openbaar vervoer. Registreer hier gratis.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.