Brand langs het spoor bij Swifterbant.
miljoenenschade

Zeker tot half december geen treinen tussen Lelystad en Dronten

Brand langs het spoor bij Swifterbant. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Sander Koning

Het treinverkeer tussen Lelystad en Dronten ligt zeker tot half december stil als gevolg van de stroomstoring in Flevoland, begin september. Over een traject van zeven kilometer moeten onder meer bovenleidingen, kabels, seinen en relapskasten vervangen worden, meldt ProRail. In de tussentijd rijden NS-bussen tussen Lelystad Centrum en Dronten.

De stroomstoring ontstond op 2 september door kortsluiting en brand in een hoogspanningsstation. Een hoogspanningskabel kwam op het spoor bij Swifterbant terecht. Sindsdien rijden er geen treinen tussen Lelystad en Dronten. ProRail meldt dat de schade “in de miljoenen” loopt.

De afgelopen dagen heeft ProRail onderzoek gedaan op locatie en de eerste herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Het onderzoek maakte duidelijk dat de herstelwerkzaamheden flink wat tijd in beslag zullen nemen. “We zetten echt alles op alles, omdat we het belangrijk vinden dat de treinen zo snel mogelijk weer kunnen rijden”, aldus regiodirecteur Harro Homan. “Gezien de omvangrijke schade is medio december de snelste mogelijkheid.”

ProRail wijst erop dat er op dit moment een sterk verstoorde markt is voor materialen en personeelsschaarste, die ook de spoorsector raakt. Tussentijds zal de spoorbeheerder de voortgang van de werkzaamheden voortdurend monitoren en bijsturen waar dat nodig en mogelijk is. Toch sluit ProRail niet uit dat de datum van half december ook niet gehaald wordt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.