Kostencrisis

Spoorverdubbeling voor Gronings deel van Wunderline voorlopig van de baan

Vooraanzicht van station Bremen Hauptbahnhof. Foto: Wikipedia.

De geplande spoorverdubbeling tussen tussen Scheemda en Winschoten voor het Wunderline-project gaat in de ijskast, heeft de Provincie Groningen laten weten. Er is gezien de huidige kostencrisis onvoldoende budget.

De provincie wijst onder meer naar de gestegen kosten van bouwmaterialen, energie en arbeid die op het budget drukken. Daarnaast moeten er, om een snelheidsverhoging op de 4,2 kilometer lange sectie tussen de Groningste plaatsen te realiseren, “kostenverhogende maatregelen” genomen worden.

De ondergrond is er te slap en voor verstevigingen is 25 miljoen euro meer nodig dan Provinciale Staten beschikbaar heeft gesteld, wordt projectleider Tjeerd Postma geciteerd door RTV Noord. In maart schemerde ook al door dat de geplande spoorverdubbeling en snelheidsverhoging duurder zouden uitvallen.

Kaart van de Wunderlinetussen Groningen en Bremen.
Kaart van de Wunderlinetussen Groningen en Bremen.

Door het aanpassen van onder andere de wissels, kan een snellere reistijd van Groningen naar Bremen alsnog gerealiseerd worden. Ook zonder de spoorverdubbeling tussen tussen Scheemda en Winschoten. ProRail maakt voor het spoor en de wissels het ontwerp. Wel waarschuwt de provincie dat “de kwaliteit en robuustheid van de dienstregeling minder worden”. Zo kunnen vertragingen elders op de lijn niet ingelopen worden als treinen tussen de plaatsen elkaar niet kunnen passeren. Daarnaast wordt de stop op het station Bad Nieuweschans korter.

De Provincie Groningen onderzoekt samen met de Duitse partners of de spoorverdubbeling in bouwstap 2 alsnog gerealiseerd moet worden of dat de toepassing van ERTMS uitkomst kan bieden voor meer treinen. Tenslotte wordt een directe treindienst tussen Groningen en Bremen, dus zonder overstap in Leer, onderzocht.

Dit bericht verscheen eerder op zusterpublicatie SpoorPro.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.