Defensiebegroting

VVD wil militairen in uniform gratis laten reizen met de trein

Militairen voortaan in uniform in de trein? Foto: ANP/Nico Garstman

Elke militair moet gratis kunnen reizen met de trein voor de “erkenning, zichtbaarheid en waardering van onze militairen”. VVD-Kamerlid Peter Valstar ziet dit als een manier om werken bij defensie aantrekkelijker te maken. Vandaag presenteert de VVD het plan bij de defensiebegroting.

Net als andere sectoren, kampt ook defensie met een dringend personeelstekort. Momenteel staan circa 12.000 vacatures open en op termijn zijn dat er 20.000. “Defensie heeft een grote uitdaging, tienduizend vacatures”, zegt Valstar tegen RTL Nieuws. “En dat worden er alleen maar meer. Ik hoop dat door de zichtbaarheid van uniformen ook jonge jongens en meisjes tegen militairen opkijken en denken: dat wil ik later ook.”

Hij kwam op het idee na een bezoek in Duitsland, waar het Kamerlid op stations veel militairen zag. Zij mogen gratis met de trein reizen. “Dit kunnen we ook in Nederland gaan proberen, dacht ik meteen.”

NS is enthousiast

Het uniformverbod voor militairen in het openbaar vervoer, dat een aantal jaren gold, is inmiddels afgeschaft, dus dat is geen belemmering meer zegt de liberaal. Met de NS moet in eerste instantie worden besproken of het mogelijk en uitvoerbaar is. Het Kamerlid heeft daarnaast ook geen idee wat het plan gaat kosten. “Ik kan er nog geen financiële sticker opplakken. Laten we eerst uitzoeken of het kan.”

“Alle militairen zijn van harte welkom in de trein”, zegt NS-woordvoerder Oscar van Elferen als reactie op de plannen van de VVD. “Voor studenten hebben we al jaren een OV-studentenkaart waarmee zij gratis kunnen reizen. Hoe mooi zou het zijn om het ook mogelijk maken voor militairen in Nederland?” De vervoerder zegt de uitnodiging van het ministerie van Defensie om erover door te praten graag tegemoet te zien.

CDA en SGP zijn voor

De Tweede Kamer lijkt verdeeld over de plannen van de VVD. CDA en SGP noemen het een goed idee. “Ik ben altijd voor initiatieven die de zichtbaarheid van defensie vergroten”, zegt CDA-Kamerlid Derk Boswijk. Ook SGP is voor. Chris Stoffers noemt het een prima idee, maar vraagt zich wel af hoe het uitvoerbaar is.

D66 noemt het plan ‘sympathiek’, maar wil verdere onderbouwing zien. Alexander Hammelburg ziet liever dat mensen met een laag inkomen or leraren gratis reizen. Ook ChristenUnie wil verdere onderbouwing zien.

“Ik wil dat de minister in overleg gaat met de NS of dat hier ook praktisch en haalbaar is”, aldus Valstar. Later deze week reageert defensieminister Kajsa Ollongren op het plan.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Sander van Vliet is de vaste redacteur voor OVPro en werkt nauw samen met zusterpublicaties VerkeersNet en TaxiPro. Na de studies journalistiek en filosofie werkte hij in de sportjournalistiek. De Leidenaar ziet dat een goede en betrouwbare OV-sector onmisbaar is en houdt de lezer van OVPro graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de OV-wereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.