Leiden Centraal

Dode en tientallen gewonden bij treinongeval Voorschoten

Ontsporing trein Voorschoten. Foto: ANP/Michel van Bergen.

In het Zuid-Hollandse Voorschoten is in de nacht van maandag op dinsdag een nachttrein met passagiers op bouwmateriaal gebotst en ontspoord. Daarbij is een dode gevallen en zeker dertig van de vijftig passagiers raakten gewond. Een aantal gewonden is er slecht aan toe. De komende dagen rijden geen treinen tussen Den Haag en Leiden Centraal. 

Er wordt inmiddels steeds meer bekend over het dodelijke treinongeluk in Voorschoten. Tijdens een ingelaste persconferentie bevestigde ProRail-CEO John Voppen dat er tijdens het ongeval op twee van de vier sporen geplande onderhoudswerkzaamheden plaatsvonden. De werkzaamheden bevonden zich volgens Voppen in een “afrondende fase” toen het ongeluk gebeurde.

Voppen: “Rond 4 uur ben ik gebeld en ik ben toen meteen in de auto gestapt. Ik ben enorm geschrokken. Een kraan, een krol op wielen, wordt op het spoor gezet en wisselt normaal gesproken nooit van het spoor.” Voppen voegt daar aan toe dat hij op locatie is geweest en heeft gezien wat er gebeurd is. Maar, stelt hij: “Ik ga niet speculeren.” In de 17 jaar dat Voppen bij het spoor werkt heeft hij een situatie zoals vanochtend nog niet eerder meegemaakt.

Burgemeester Nadine Stemerdink van Voorschoten heeft de omwonenden tijdens de persconferentie bedankt die te hulp schoten na het treinongeluk. Ze spreekt van een “vreselijk ongeval” en betuigde haar medeleven aan nabestaanden van de persoon die is omgekomen en alle anderen betrokkenen.

Lichtflits

Een bewoner in de buurt heeft wel twintig mensen opgevangen, waaronder een slachtoffer die door een arts gehecht is op de keukentafel van de bewoner. “Iedereen is enorm geschrokken, het is ongelooflijk wat er is gebeurd”, vertelt de bewoonster. “Ik ben blij dat ik op deze manier heb kunnen helpen.”

Andere omwonenden vertellen hoe ze wakker werden door de botsing. “We werden wakker door een toeterende trein en ik lag te schudden in mijn bed”, vertelt een bewoonster in het NOS Radio 1 Journaal. “Ik dacht: droom ik, waait het zo hard? En nog geen minuut later weer een heel hard getoeter en nog veel meer schudden. Mijn dochter riep: ik zie een lichtflits.”

De trein wordt afgezet met schermen. Foto: ProMedia/Sander van Vliet.

Chaotische situatie

Hans Zuidijk van de Veiligheidsregio Hollands Midden zegt dat het donker was, waardoor er direct na het treinongeval een chaotische situatie ontstond. “De bovenleiding was gebroken. Er was brand en er moest een sloot over gestoken worden om bij de locatie te komen.” Omdat de bovenleiding was gebroken moest de situatie eerst worden veiliggesteld. “Binnen een uur waren alle hulpdiensten ter plaatse”, aldus de zegsman.

Slachtoffers naar vijf ziekenhuizen

24 ambulances hebben de gewonden vervoerd naar vijf verschillende ziekenhuizen in de regio, afhankelijk van de ingeschatte ernst van de verwondingen. Van de 30 gewonden zijn er 19 opgenomen in de ziekenhuizen. Volgens Zuidijk gaat het om “een mix van lichtgewonden maar ook zwaargewonden”. Zuidijk zegt niet te weten hoeveel zwaargewonden er zijn. “Nadat ze naar de ziekenhuizen waren vertrokken, zijn ze bij ons uit het zicht.”

Strafrechtelijk onderzoek

De politie Leiden Midden meldt dat er een strafrechtelijk onderzoek naar de toedracht van het ongeval zal plaatsvinden. “Om te onderzoeken of er strafbare feiten hebben plaatsgevonden.” NS directeur Wouter Koolmees voegt daar aan toe dat dat de gebruikelijke procedure is bij dodelijke slachtoffers. Het dodelijke slachtoffer van de treinbotsing was een werknemer van bouwbedrijf BAM Infra, bevestigt het bouwbedrijf.

Lees ook:

Auteur: Sander Van Vliet