ACTUEEL

Zo verliep de dag na het treinongeluk bij Voorschoten

Treinongeluk Voorschoten
In deze liveblog worden alle updates bijgehouden over het treinongeluk in Voorschoten. Sander van Vliet / ProMedia Group

Volg hier gedurende de hele dag alle updates over de treinbotsing bij Voorschoten. 

Dit liveblog is gesloten

15:45: Slachtofferhulp Nederland heeft een website gelanceerd voor slachtoffers van de treinramp bij Voorschoten. Daar vinden slachtoffers, hun naasten en andere betrokkenen informatie over de hulp van Slachtofferhulp Nederland en betrokken overheidsinstanties. “Zo is er één centrale plek met alle informatie”, meldt de organisatie.

Het gaat om de website treinongelukvoorschoten.nl. Daar vinden slachtoffers “informatie over waar ze een luisterend oor, maatschappelijke bijstand of advies kunnen krijgen”.

Slachtofferhulp Nederland biedt hulp bij rampen. Volgens de organisatie hebben ingrijpende gebeurtenissen zoals deze grote gevolgen voor veel slachtoffers en getuigen. “Veel mensen die iets heftigs meemaken, ervaren emotionele en lichamelijke reacties. Zo is het bijvoorbeeld heel normaal om hoofdpijn, spanningen, huilbuien en nare herinneringen te krijgen. Op de website staan tips over omgaan met stressklachten.”

15:30: De Nederlandse Arbeidsinspectie verwacht dat het enkele maanden duurt voordat het onderzoek naar het dodelijke treinongeval in Voorschoten is afgerond. De instantie doet samen met de politie en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) onderzoek naar het ongeluk in de nacht van maandag op dinsdag waarbij een dode viel.

Omdat het gaat om een arbeidsongeval dat niet op de openbare weg heeft plaatsgevonden, leidt de arbeidsinspectie het strafrechtelijke onderzoek in deze fase. Dat gebeurt onder verantwoordelijkheid van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, legt een woordvoerder van de arbeidsinspectie uit.

Daarbij wordt gekeken hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren en of de Arbowet is overtreden. Het OM gaat daarna op basis van de resultaten van dat onderzoek kijken of er vervolging nodig is.

15:30: Tweede Kamer heeft tijdens het vragenuur stilgestaan bij het treinongeval bij Voorschoten. “Namens de Kamer vind ik het belangrijk om uit te spreken dat onze gedachten zijn bij alle slachtoffers en hun familie”, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. “De beelden zijn schokkend en namens de Kamer wens ik alle betrokkenen, getuigen en hulpverleners veel sterkte toe”, vervolgt Bergkamp.

15:15: Twee zwaargewonde patiënten worden behandeld in het Leids Universitair Medisch Centrum. Vijf gewonden gingen naar het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp.

Verder zijn twee slachtoffers naar het HMC Westeinde gebracht. Een daarvan ligt nog in het ziekenhuis in Den Haag, de ander heeft het ziekenhuis al mogen verlaten, aldus een woordvoerder van het Haaglanden Medisch Centrum. Tien gewonden werden naar het calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht gebracht. Vijf daarvan mochten in de loop van de ochtend weer naar huis, de anderen zijn overgebracht naar reguliere afdelingen van het UMC Utrecht.

14:15: Specialisten van politie brengen plek van treinongeluk in kaart. Zo maakt het Expertteam Visualisatie en Reconstructie beelden met een 3D-camera. Op die manier wordt een driedimensionale reconstructie gemaakt van de plek van het ongeluk, die kan gebruikt worden voor verder onderzoek en als er mogelijk een rechtszaak volgt, legt de woordvoerder uit.

Het Team Verkeersspecialisten verzamelt sporen op de plek van het ongeluk en doet onderzoek aan de trein. “Wij verzamelen alle puzzelstukjes om te bepalen of er sprak is van verwijtbare schuld”, aldus de woordvoerder. Bij het onderzoek worden onder meer twee drones ingezet.

De politie wil het onderzoek zo snel mogelijk afronden zodat het treinverkeer weer hervat kan worden. De woordvoerder benadrukt wel dat het onderzoek heel “secuur en zuiver” moet gebeuren. Het onderzoek wordt gedaan onder gezag van het Openbaar Ministerie. Ook de Haagse politie ondersteunt het onderzoek.

De politiewoordvoerder kon niet zeggen wanneer het onderzoek is afgerond. Naast de politie doen ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), de Inspectie Leefomgeving en Transport en ProRail onderzoek, aldus de woordvoerder.

14:00: FNV-bestuurder Henri Janssen zegt dat “de spoorsector in rouw is”. Janssen noemt het een “vreselijk drama” voor de betrokkenen en waardeert de inzet van hulpverleners ter plekke. “Geef slachtoffers de ruimte om het te verwerken en bewaar de rust voor het onderzoek. Dat is wel zo chic voor de machinisten.” Onder meer de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is een onderzoek gestart naar het ongeluk. Hij hoopt niet dat mensen gaan speculeren over de oorzaak. “We hebben er vertrouwen in en wachten de resultaten van het onderzoek af.”

13:50: Het treinverkeer vanaf Leiden is inmiddels deels weer opgestart. Tussen Leiden en Haarlem rijden de treinen weer volgens dienstregeling. Tussen Leiden en Hoofddorp rijden weer sprinters, maar minder dan normaal. Het treinverkeer tussen Leiden Centraal en Den Haag Centraal zal nog dagen stilliggen vanwege het onderzoek naar het treinongeluk, bergings- en herstelwerkzaamheden.

13:45: De Franse staatssecretaris voor Europese Zaken, Laurence Boon, heeft met “grote droefheid” vernomen van het ongeval. “Ik wil mijn medeleven en mijn steun betuigen aan de families van de slachtoffers en de gewonden. Frankrijk staat in deze beproeving naast zijn Nederlandse vrienden”, twittert ze.

13:00: Ook staatssecretaris Vivianne Heijnen (IenW) is naar de plaats van het ongeval afgereisd. Ze noemde de situatie “vreselijk indrukwekkend” en noemde het een wonder dat er niet meer doden zijn gevallen.

12.30: Koning Willem-Alexander praatte in een calamiteitencontainer korte tijd met de burgemeester van Voorschoten en hulpverleners over het ongeluk. Daarna liep hij langs het spoor om met eigen ogen het treinwrak te zien. Ook sprak hij met een buurtbewoner die kort na de treinbotsing te hulp schoot. Willem-Alexander bedankte hem voor het opvangen van slachtoffers en prees de hulpverlening. “Ik ben ongelooflijk blij om te zien hoe snel alle gewonden naar ziekenhuizen zijn gebracht. Ik denk dat we iedereen dankbaar mogen zijn dat ze midden in de nacht paraat stonden.”

Volgens Willem-Alexander had het ongeluk “veel erger kunnen aflopen” en schrikt hij van de ravage. “Je wordt er stil van.” Hij riep ook op om experts hun werk te laten doen en niet te speculeren over wie er schuldig is aan het treinongeluk.

11:55: Een deel van het perron van station Voorschoten wordt afgezet met schermen. De schermen worden voor een deel bij de betrokken goederentrein van DB Cargo gezet.

11.30: Koning Willem-Alexander is gearriveerd bij de plek van het treinongeluk. De koning zal daar spreken met hulpverleners en de specialisten die bezig zijn om de trein veilig te stellen.

11.14: ANP kan bevestigen dat het dodelijke slachtoffer inderdaad een medewerker van BAM Infra was.

10.50: Een bron bij aannemer BAM zou hebben gezegd dat het dodelijke slachtoffer van vanmorgen voor het bedrijf werkte.

10.49: Italië is solidair met Nederland na het het treinongeluk bij Voorschoten en biedt hulp aan. Vicepremier en minister van Infrastructuur en Transport Matteo Salvini spreekt ‘diepe solidariteit’ uit met de betrokkenen, met alle Nederlandse burgers en met de regering van Nederland. Italië staat klaar om ondersteuning te bieden, citeert persbureau ANSA de bewindsman.

10.15: persconferentie – lees hier alles terug over de ingelaste persconferentie van ProRail, NS, de Veiligheidsregio, politie en de burgemeester van Voorschoten.

10.00: Een woordvoerder maakt bekend dat tien gewonden het calamiteitenhospitaal in Utrecht hebben verlaten. Vijf konden er naar huis, de andere helft is naar het lokale UMC gebracht.

09.30: Er zullen de rest van de gaan geen treinen meer rijden tussen Leiden en Den Haag Centraal als gevolg van het ongeval bij Voorschoten.

09.00: De NS-machinist is vanmorgen gewond geraakt, maar over de ernst van de verwondingen is nog niks bekend. De machinist van de goederentrein van DB Cargo is weliswaar onderzocht maar ongedeerd.

08:53: De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is ter plaatse en doet onderzoek naar het ongeluk, laat een woordvoerder weten.

08.30: NS-directeur Wouter Koolmees stelt “geschokt” te zijn door het treinongeluk bij Voorschoten. Ook zegt hij dat er “degelijk onderzoek” gedaan moet worden naar het ongeluk. “Zoals iedereen zit ik vol vragen en we willen precies weten wat er gebeurd is.”

08.20: Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers zegt mee te leven met “slachtoffers, nabestaanden en alle betrokkenen van het ongeluk”. Hij spreekt van “een verschrikkelijk ongeluk”. Volgens staatssecretaris van Infrastructuur Vivianne Heijnen “laten de beelden van het treinongeluk zien hoe groot de omvang is. Ik wil iedereen die het ongeluk heeft moeten meemaken laten weten dat ik aan ze denk. Mijn gedachten zijn ook bij de spoor- en treinmedewerkers die tijdens hun werk dit verschrikkelijke ongeluk hebben meegemaakt.”

08.00: Premier Mark Rutte spreekt in een reactie op Twitter van een “vreselijk treinongeluk bij Voorschoten.” Hij zegt in gedachten bij de nabestaanden van de overledene en alle slachtoffers zijn. “Ik wens hen alle sterkte.”

07.45: John Voppen, CEO bij ProRail, is hevig aangedaan door het ongeluk: “Dit is een zwarte dag voor het Nederlandse spoor. Mijn gedachten gaan uit naar iedereen die hierbij betrokken is. We gaan natuurlijk onderzoek doen naar hoe dit heeft kunnen gebeuren.”

Bron: SpoorPro / ANP

Auteur: Nick Augusteijn

Bron: SpoorPro