Toegankelijkheid

Kamervragen over discriminatie reizigers met handicap door NS

Niet alle perrons hebben de juiste hoogte waardoor rolstoelgebruikers niet zelfstandig kunnen reizen. Foto: NS.

Tweede Kamerleden Lisa van Ginneken (D66) en Stieneke van der Graaf (CU) vragen de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat om opheldering naar aanleiding van berichtgeving van OVPro. Ze vragen uitleg over de uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens, dat de NS reizigers met een reizigersbehoefte in verband met een fysieke handicap discrimineert. 

Het College voor de Rechten van de mens oordeelde onlangs dat de NS reizigers met een handicap discrimineert. Een rolstoelgebruiker stapte naar het gerechtshof nadat hij een overstap moest missen doordat reisassistentie niet geleverd werd. Ook voelde de reiziger zich gediscrimineerd doordat hij reisassistentie minimaal één uur van tevoren moest reserveren. De gebruiker stelt dat hij wil “kunnen reizen als ieder ander”.

Het College oordeelt in beide gevallen dat de man is gediscrimineerd op grond van zijn handicap, omdat NS onvoldoende heeft voldaan aan de zorg voor de algemene toegankelijkheid voor personen met een handicap.

Kamerleden Van Ginneken en Van der Graaf sloegen aan op dit nieuws en stelden schriftelijke vragen aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Vivianne Heijnen. De Kamerleden wensen een reactie van de staatssecretaris en de NS over de uitspraak. Ook verlangen de Kamerleden “cijfers of inzichten van de reiservaring of tevredenheid van reizigers met een toegankelijkheidsbehoefte per station”. Bovendien willen de Kamerleden meer inzicht in de reizigersbehoefte en de grote van de groep met een toegankelijkheidsbehoefte.

Uitstel

In het Verenigd Koninkrijk is de reisassistentie flexibeler georganiseerd, zo vertelt de rolstoelgebruiker die naar het College voor de Rechten van de Mens stapte. De Kamerleden wensen hierover opheldering: “Waarom moet reisassistentie een uur van te voren worden aangemeld? Hoe kijkt u naar het Verenigd Koninkrijk, waar dit blijkbaar niet noodzakelijk is?”

Van Ginneken en Van der Graaf willen daarnaast van de staatssecretaris horen wanneer alle NS station aan de in het Bestuursakkoord afgesproken norm voor perronhoogte voldoen. “Hoe zit dat voor de grootste stations? Hoe spant u zich in om de perronhoogte blijvend te garanderen, en verzakkingen zo spoedig mogelijk te verhelpen?”

De staatssecretaris heeft uitstel aangevraagd voor de beantwoording van de vragen. “Met het oog op de zorgvuldigheid en de noodzaak tot afstemming met NS en decentrale ov-autoriteiten kunnen deze Kamervragen helaas niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord”, stelt Heijnen. “Ik zal de antwoorden zo spoedig mogelijk aan uw Kamer sturen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Lees OVPro voor slechts € 11,25 per maand.

Bekijk het abonnement

Auteur: Sander van Vliet

Sander van Vliet is de vaste redacteur voor OVPro en werkt nauw samen met zusterpublicaties VerkeersNet en TaxiPro. Na de studies journalistiek en filosofie werkte hij in de sportjournalistiek. De Leidenaar ziet dat een goede en betrouwbare OV-sector onmisbaar is en houdt de lezer van OVPro graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de OV-wereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Kamervragen over discriminatie reizigers met handicap door NS | OVPro.nl
Toegankelijkheid

Kamervragen over discriminatie reizigers met handicap door NS

Niet alle perrons hebben de juiste hoogte waardoor rolstoelgebruikers niet zelfstandig kunnen reizen. Foto: NS.

Tweede Kamerleden Lisa van Ginneken (D66) en Stieneke van der Graaf (CU) vragen de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat om opheldering naar aanleiding van berichtgeving van OVPro. Ze vragen uitleg over de uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens, dat de NS reizigers met een reizigersbehoefte in verband met een fysieke handicap discrimineert. 

Verder lezen?

Abonneer nu!

Maak gebruik van de exclusieve aanbieding.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Sander van Vliet is de vaste redacteur voor OVPro en werkt nauw samen met zusterpublicaties VerkeersNet en TaxiPro. Na de studies journalistiek en filosofie werkte hij in de sportjournalistiek. De Leidenaar ziet dat een goede en betrouwbare OV-sector onmisbaar is en houdt de lezer van OVPro graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de OV-wereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.