Plastic beker
Afvalvrij 2040

NS wil af van wegwerpbekers: ‘Herbruikbare beker wordt nieuwe normaal’

Foto: NS wil af van plastic wegwerpbekers Andri wahyudi

Als het aan de NS ligt gebruiken reizigers op stations en in de treinen alleen nog maar herbruikbare bekers. ‘Iedere dag belanden meer dan 80.000 wegwerpbekers in prullenbakken op de stations in Nederland. Per jaar zijn dat er ruim 30 miljoen’, zo stelt de spoorwegmaatschappij.

Om het gebruik van herbruikbare bekers te stimuleren, vraagt de NS samen met verschillende ondernemers op de stations hier opnieuw aandacht voor met de zogeheten ‘Bring Your Own Campaign’. “Deze wegwerpbekers zijn nu nog maar moeilijk te recyclen”, zo laat NS weten.

Tijdens de campagne kunnen reizigers van dinsdag 23 mei tot en met vrijdag 26 mei op de vier grote stations (Utrecht, Den Haag, Amsterdam en Rotterdam) een herbruikbare beker winnen als ze deze uit een grijpmachine weten te halen.

Hogere doel

Samen met ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat streeft NS naar eigen zeggen een hoger doel na: namelijk afvalvrije stations in 2040. ‘Een afvalvrij station is een station dat geen restafval kent en waar alles draait op herbruikbare grondstoffen. Een station dus waar zo min mogelijk grondstoffen worden gebruikt, waar verpakkingen enkel afkomstig zijn van een gerecyclede bron en waar alle materialen dankzij goede afvalscheiding en -recycling opnieuw gebruikt kunnen worden’, zo stelt NS.

Korting

De NS is momenteel bezig met de voorbereidingen voor de nieuwe Single Use Plastic-wetgeving (SUP), die 1 juli ingaat. In deze wet wordt geregeld voor een aantal wegwerpverpakkingen die plastic bevatten een meerprijs gerekend moet worden. ‘Het doel hiervan is om reizigers aan te sporen om een eigen beker of verpakking mee te nemen’, aldus de spoorwegmaatschappij. Wanneer reizigers een eigen herbruikbare beker meenemen, dan besparen ze 25 cent. De NS is in 2018 begonnen met deze kortingsactie voor het meebrengen van een eigen beker.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer

Merijn van Merrienboer is de vaste redacteur van OVPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

NS wil af van wegwerpbekers: ‘Herbruikbare beker wordt nieuwe normaal’ | OVPro.nl
Plastic beker
Afvalvrij 2040

NS wil af van wegwerpbekers: ‘Herbruikbare beker wordt nieuwe normaal’

Foto: NS wil af van plastic wegwerpbekers Andri wahyudi

Als het aan de NS ligt gebruiken reizigers op stations en in de treinen alleen nog maar herbruikbare bekers. ‘Iedere dag belanden meer dan 80.000 wegwerpbekers in prullenbakken op de stations in Nederland. Per jaar zijn dat er ruim 30 miljoen’, zo stelt de spoorwegmaatschappij.

Om het gebruik van herbruikbare bekers te stimuleren, vraagt de NS samen met verschillende ondernemers op de stations hier opnieuw aandacht voor met de zogeheten ‘Bring Your Own Campaign’. “Deze wegwerpbekers zijn nu nog maar moeilijk te recyclen”, zo laat NS weten.

Tijdens de campagne kunnen reizigers van dinsdag 23 mei tot en met vrijdag 26 mei op de vier grote stations (Utrecht, Den Haag, Amsterdam en Rotterdam) een herbruikbare beker winnen als ze deze uit een grijpmachine weten te halen.

Hogere doel

Samen met ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat streeft NS naar eigen zeggen een hoger doel na: namelijk afvalvrije stations in 2040. ‘Een afvalvrij station is een station dat geen restafval kent en waar alles draait op herbruikbare grondstoffen. Een station dus waar zo min mogelijk grondstoffen worden gebruikt, waar verpakkingen enkel afkomstig zijn van een gerecyclede bron en waar alle materialen dankzij goede afvalscheiding en -recycling opnieuw gebruikt kunnen worden’, zo stelt NS.

Korting

De NS is momenteel bezig met de voorbereidingen voor de nieuwe Single Use Plastic-wetgeving (SUP), die 1 juli ingaat. In deze wet wordt geregeld voor een aantal wegwerpverpakkingen die plastic bevatten een meerprijs gerekend moet worden. ‘Het doel hiervan is om reizigers aan te sporen om een eigen beker of verpakking mee te nemen’, aldus de spoorwegmaatschappij. Wanneer reizigers een eigen herbruikbare beker meenemen, dan besparen ze 25 cent. De NS is in 2018 begonnen met deze kortingsactie voor het meebrengen van een eigen beker.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer

Merijn van Merrienboer is de vaste redacteur van OVPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.