Centraal Station Alkmaar
Staakt-het-vuren

Stations door heel Nederland weer decor voor actievoerders

Foto: Het station in Alkmaar. Foto: Shutterstock/Photos by D

Op verschillende treinstations in Nederland vragen actievoerders donderdagavond aandacht voor de situatie in Gaza. Vanaf 18.00 uur houden onder andere hulporganisatie MiGreat en diverse pro-Palestijnse bewegingen zogenoemde sit-ins. Dat gebeurt in onder meer de centraal stations van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Alkmaar, Roermond en Enschede.

De demonstranten willen een staakt-het-vuren in Gaza. “Wij eisen een einde aan de genocidale oorlog tegen Gaza, de etnische zuivering en geforceerde verplaatsing van Palestijnen en de Israëlische blokkade van de Gazastrook”, liet Dagmar Bosma van MiGreat eerder weten. Door de sit-ins op stations hopen de actievoerders zo veel mogelijk mensen te bereiken, aldus de organisatie.

Vorige week donderdagavond waren er vergelijkbare protesten op stations. In onder meer Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Utrecht en Groningen verzamelden zich toen honderden betogers, evenals bij het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. Afgelopen dinsdag was er een pro-Palestijnse sit-in in station Den Haag Centraal.

Dilemma

De NS en ProRail trokken vorige week aan de bel over de demonstraties op treinstations. In een brief aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Veiligheidsberaad schetsten de spoororganisaties dat de demonstraties hen voor een dilemma plaatsen. Aan de ene kant leiden de protesten “mogelijk tot overlast en onveilige situaties”, aan de andere kant erkenden de NS en ProRail dat demonstreren een grondrecht is dat terecht wettelijk zeer goed is beschermd.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer

Bron: ANP

Merijn van Merrienboer is de vaste redacteur van OVPro.

2 reacties op “Stations door heel Nederland weer decor voor actievoerders”

asierts|23.11.23|13:58

NS en ProRail moeten ophouden met politiek correct geklets en hun klanten beschermen tegen ongevraagde politieke intimidatie. Demonstraties horen thuis in de publieke ruimte, en NIET in stations (= private grond NS n.v.) of nog erger: op het spoor (overtreding spoorwegwet)

Gerrit Kommers|07.12.23|08:19

Wat een slap beleid van de directie, aangevoerd door D66
Overigens, al die lui die protesteren bevinden zich in goed antisemitisch gezelschap: Hitler, Stalin.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Stations door heel Nederland weer decor voor actievoerders | OVPro.nl