Waterbus Blue Amigo. Foto: Waterbus.nl
Drechtsteden

Personeel Waterbus krijgt loonsverhoging met nieuw cao-akkoord

Waterbus Blue Amigo. Foto: Waterbus.nl

Blue Amigo heeft met de vakbonden overeenstemming bereikt over een nieuwe cao voor de medewerkers van de Waterbus. Zij krijgen dit jaar een loonsverhoging van 3,75 procent en extra onregelmatigheidstoeslag voor uren ’s avonds en in het weekeinde. Verder wordt de werkdruk verlaagd door deze zomer minder frequent te varen en op sommige dagen later te beginnen op bepaalde routes.

Blue Amigo exploiteert sinds 1 januari 2022 de Waterbus, het openbaar vervoer over water in de Drechtsteden en tussen Dordrecht en Rotterdam. Het vervoersbedrijf kwam er tijdens de cao-onderhandelingen eerder dit jaar niet uit met vakbonden CNV en FNV. Bonden en werknemers wezen het eindbod van Blue Amigo af en dreigden met acties. “Daarna zijn we opnieuw met elkaar in gesprek gegaan, omdat we het belangrijk vinden om er met de bonden en onze medewerkers uit te komen. We zijn daarom dan ook tevreden met de compromis dat is bereikt. Dat zorgt voor rust bij iedereen”, zegt HR-manager Jacinta van der Staaij van Blue Amigo.

Hoewel de coronapandemie grotendeels voorbij lijkt, reizen nog steeds minder mensen met de waterbus dan voorheen. Bovendien kampt Blue Amigo net als andere openbaar vervoersbedrijven met personeelstekorten. Dat maakt het moeilijk om de roosters rond te krijgen en als er dan iemand uitvalt, wordt de werkdruk voor andere werknemers nog hoger. Werknemers waren bang dat de personeelskrapte en daarmee de werkdruk tijdens het zomerrooster verder zou toenemen.

Aangepaste dienstregeling

Dat heeft Blue Amigo ondervangen door op verschillende vaarroutes tussen de Drechtsteden minder frequent te gaan varen. Ook begint de dienstregeling op zondag later. “Zo neemt de druk op het rooster af en hoeven we minder gaten te vullen”, zegt Van der Staaij. “Voor de reiziger blijft de dienstregeling op die manier voorspelbaar.” Dit zomerrooster blijft tot en met september van kracht. Het rooster na september ligt nog op tafel voor onderhandeling met alle betrokken partijen.

Met deze cao-afspraken dreigt Blue Amigo in conflict te komen met de provincie Zuid-Holland. De uitval van vaarten is in strijd met de afgegeven OV-concessie, zodat er een boete opgelegd kan worden. Van der Staaij: “Dit probleem speelt bij veel openbaar vervoerdiensten. Wij vinden het nu belangrijker om de druk op onze medewerkers te verminderen. We zijn hierover met de provincie in gesprek en hopen op begrip. Door deze afspraken blijven alle lijnen behouden, alleen varen we wat minder frequent.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.