Sprinklerinstallaties kunnen grote branden in parkeergarages beperken

Uit het rapport dat het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV) heeft opgesteld over de brand in Parkeergarage ‘De Appelaar’ in Haarlem blijkt dat de brandweer geen kans heeft gehad de brand snel onder controle te krijgen. Door de grote rookontwikkeling en hoge temperaturen was geen brandbestrijding in de garage mogelijk. Volgens de onderzoekers hadden sprinklerinstallaties de brand kunnen beperken. Die zijn nu nog niet vereist bij ondergrondse garages.

Uit het onderzoek blijkt dat De Appelaar op de meeste onderdelen aan de vigerende regelgeving voldoet. Op sommige punten heeft de garage een hoger veiligheidsniveau dan de wetgever heeft bedoeld, aldus het NIFV. Het uitgangspunt bij de brandveiligheid van een brand als in De Appelaar is dat de constructie en de voorzieningen het mogelijk maken binnen 60 seconden te vluchten èn dat de constructie van een gebouw negentig minuten in tact moet blijven. Hierop is het optreden van de brandweer afgestemd. Naar oordeel van het NIFV heeft verwarring over de locatie van de brand geleid tot een vertraging van de inzet. Vanwege de dichte rook was het niet mogelijk de exacte vuurhaard snel te lokaliseren. Ook was op het brandmeldsysteem van de parkeergarage de juiste locatie van de brand niet zichtbaar.

Het NIFV beveelt verder aan de tactiek van repressieve ventilatie op te nemen in de procedures van de brandweer. Bij deze tactiek wordt gebruik gemaakt van overdrukventilatoren. Deze overdrukventilatoren arriveerden pas later. Door het gebruik ervan werd het zicht aanmerkelijk beter en kon daarna gericht worden geblust. Drie kwartier later was de brand feitelijk uit. Het incident maakt volgens de brandweer Kennemerland duidelijk dat het huidige beleid met betrekking tot preventieve voorzieningen heroverwogen moet worden. Het verloop van autobranden is door het gebruik van andere materialen (voornamelijk kunststof) veranderd ten opzichte van de periode waarin de nu geldende regelgeving is opgesteld. De NVBR (de brancheorganisatie van de brandweer) doet nu onderzoek naar de vraag of de huidige regelgeving nog voldoet voor wat betreft preventieve voorschriften bij de bouw van parkeergarages. Ook het gewijzigde materiaal gebruik wordt daarin meegenomen. Het mogelijk verplicht stellen van sprinklerinstallaties, zoals gebruikelijk in de VS, past binnen deze discussie, aldus de brandweer.

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.