Klachtenlocaties in beeld gebracht

Keypoint heeft een nieuwe techniek ontwikkeld voor het eenvoudig en kostenefficiënt analyseren van verkeerssituaties. Voor deze techniek wordt gebruik gemaakt van camera’s, die op locatie worden opgehangen en de verkeerssituatie in beeld brengen. Vervolgens worden, op basis van de beelden, veel voorkomende problemen gestructureerd in kaart gebracht, evenals de momenten en duur van de problemen.

Binnen gemeentes en provincies zijn vaak ‘klachtlocaties’ aanwezig. Verkeersdeelnemers, bewoners of andere belanghebbenden vinden zaken als bijvoorbeeld doorstroming of verkeersveiligheid op een bepaalde locatie onvoldoende. Het is voor een overheid vaak moeilijk aan te tonen of de problematiek op de bewuste locatie ook daadwerkelijk speelt, of dat het een subjectief probleem is. Een mogelijkheid is om ‘een uurtje te kijken’ en op basis hiervan een oordeel te vellen. Vaak is dit echter niet afdoende, en is er uitgebreider onderzoek nodig. Hiervoor heeft Keypoint een nieuwe wijze van informatieverzameling ontwikkeld.

Door op locatie één of meerdere camera’s op te hangen wordt gedurende langere tijd (bijvoorbeeld 5 werkdagen) de situatie in beeld gebracht. Nadien worden deze gegevens door ons geanalyseerd, en wordt de problematiek in kaart gebracht. Tevens worden de beelden, voorzien van een datum en tijd, meegeleverd, zodat naderhand de situatie op kritieke momenten is te bekijken.

Door gebruik te maken van energiebesparende technieken is het niet nodig de camera op het energienet aan te sluiten. Tevens zijn geen grote accu’s benodigd. Een slimme ophangmethode zorgt ervoor dat de camera snel, tot op een hoogte van maximaal 6 meter aan een (licht)mast kan worden bevestigd. Door beelden naderhand te analyseren is de personele inzet beperkt, en kan in minder tijd, met minder mensen een volledige analyse van de situatie worden gemaakt.

Inmiddels heeft de gemeente Zwolle enige malen succesvol van de nieuwe techniek van Keypoint gebruik gemaakt om verkeersknelpunten in kaart te brengen. Daarbij heeft Keypoint vrachtbewegingen op een bedrijventerrein in kaart gebracht, zijn de momenten en duur van opstoppingen op een rotonde in kaart gebracht en wordt de doorstroming van bussen tijdens een pilot met verkeersregelaars geanalyseerd. Door gebruik te maken van deze techniek kan een discussie met belanghebbenden worden ondersteund door de beelden, wat de transparantie bevorderd.

Naast het analyseren is de inzet van de camera’s tevens op andere vlakken mogelijk. Denk hierbij aan gedragsanalyse van automobilisten. Of aan (bus)haltetellingen over meerdere dagen. Of de ontwikkeling in de bezetting van parkeerterreinen.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.