Brand in de parkeergarage: sprinkler of ventilatie?

Na de grote brand in parkeergarage ‘De Appelaar’ te Haarlem barstte de discussie los of het al dan niet toepassen van sprinklers in parkeergarages de oplossing is. VEBON-leden van de werkgroep NEN6098 hebben een handreiking opgesteld met praktische tips ten behoeve van het ontwerp van een brandveilig parkeergebouw. Die maakt duidelijk dat je er met een sprinklerinstallatie alleen in ieder geval niet bent.
Aan parkeergarages groter dan 1000 m2 worden bijzondere eisen gesteld ten aanzien van de brandveiligheid. Er moeten speciale voorzieningen worden getroffen in de vorm van – een combinatie van – branddetectie, blussing- en ventilatie-installaties. Daarbij moet men rekening houden met een aantal normen en richtlijnen, met NEN6098 als meest recente.

In een toelichting op die norm stelt de VEBON, de vereniging van leveranciers van brandveiligheidsvoorzieningen, dat een sprinklerinstallatie alleen meestal niet voldoende is. Als een sprinklersysteem een vereiste is – bijvoorbeeld vanwege hoogbouw op de parkeergarage – worden er altijd ook andere brandbeveiligingsinstallaties geëist, zoals branddetectie, rookbeheersings- en ontruimingsinstallaties. En internationale regels eisen bovendien dat er ventilatie nodig is bij sprinklerinstallaties.
Daarnaast kennen sprinklerinstallaties ook nadelen. Een sprinklerinstallatie beheerst de brand maar er ontstaat nog wel gevolgschade door hitte en rook. Bovendien is er een reële kans op verbranding van brandbare vloeistof – bijvoorbeeld door het openscheuren van de brandstoftank en als de sprinkler als detectie voor ontruiming wordt gebruikt, is er dan al veel giftige c.q. dodelijke rook in de garage waardoor het vluchten en brandbestrijding wordt bemoeilijkt.
De voorkeur van de VEBON gaat dan ook uit naar een ventilatiesysteem met “zicht op de brand”. Die ondersteunt de brandweer bij het blussen. De nadruk ligt daarbij op het geven van vrij zicht op de brandhaard. Dat biedt volgens de VABON ook de hoogste veiligheid voor vluchtende mensen.

In een reactie laat de NOVB (Nederlandse Organisatie Voor Brandveiligheid) weten het op een aantal punten niet eens te zijn met de opstelling van de VEBON. Zie verwijst voor details naar de eigen uitgave: Postion paper Brandveiligheid in parkeergarages 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.