‘Wayfinding’ wil overstappen begrijpbaar maken

090301_023In het kader van het Rijksprogramma Beter Benutten hebben de provincie Noord-Holland en de Stadsregio Amsterdam 80 stations doorgelicht om te kijken of het voor de reiziger logisch is hoe hij moet overstappen.

Het gaat om het project ’Wayfinding’ dat zich vooral richt op R-Net knooppunten. ‘Wayfinding’ moet het voor de reiziger duidelijker maken hoe hij kan overstappen, bijvoorbeeld van de bus naar de metro.

Reisinformatie wordt vrijwel alleen voor de eigen vervoerwijze gegeven. Zo worden op treinstations op allerlei manieren actuele vertrektijden van treinen getoond, binnen de muren van het station, en wordt er buiten op het busstation uitsluitend informatie over bussen gegeven.

Voor reizigers die een reis maken met een overstap van bus naar trein of omgekeerd is dit lastig. In feit betekent dit dat ze letterlijk de grenzen van het ene vervoerssysteem moeten oversteken om binnen het andere systeem reisinformatie voor het vervolg van hun reis te vinden.

Wayfinding is erop gericht het voor de reiziger eenvoudiger te maken zijn/haar weg te vinden op een knooppunt.

Het project wil op de R-Net knooppunten en de metrostations de wayfinding verbeteren.

Na de inventarisatie worden de maatregelen op knooppunten die prioriteit hebben geïmplementeerd. Deze fase duurt tot eind 2014. Vanuit het programma Beter Benutten is een budget van 4,8 miljoen gereserveerd voor het project.

Mogelijke maatregelen die wel realiseerbaar zijn, maar waar in eerste instantie geen prioriteit aan wordt gegeven, volgen in een derde fase.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.