Speekseltest voor drugscontrole niet praktisch

speekseltestPer 1 juli 2015 wordt het voor de politie mogelijk te controleren op drugs in het verkeer. De daarvoor bedachte speekseltest is echter duur en tijdrovend. Beter kun je drugsgebruikers eruit halen door te letten op uiterlijke kenmerken.

Dat is de aanbeveling die de SWOV doet op basis van ervaringen in het buitenland.

Van willekeurig geteste Nederlandse automobilisten was in het verleden 2,8% positief voor een of meer drugs Cannabis was hierbij met 1,6% de meest voorkomende drug. Uit recent ziekenhuisonderzoek blijkt bovendien dat bij ongeveer 10% van de ernstig gewonde autobestuurders in Nederland drugs in het spel zijn.

De nieuwe wetgeving die medio volgend jaar ingaat, biedt de politie wettelijke limieten voor verschillende drugs. De politie mag dan speekseltesten en een test op uiterlijke kenmerken uitvoeren als voorselectiemiddel. Aan de hand van de voorselectie kan vervolgens een bloedproef gevorderd worden om het definitieve bewijs te leveren.

Maar, zo zegt de SWOV, speekseltesten zijn relatief duur (15 tot 20 euro) en kosten veel tijd (10-15 minuten).

Als speekseltesters op grote schaal onder willekeurige bestuurders ingezet zouden worden, kan dat ten koste gaan van de handhaving op alcohol. Dan zou de nieuwe wet averechts werken.

De SWOV beveelt daarom aan agenten te trainen in het herkennen van gedrag en uiterlijke kenmerken van recent drugsgebruik Een voorbeeld hiervan is een bestuurder te vragen naar zijn rijbewijs en autopapieren. Terwijl de bestuurder bezig is met het uitvoeren van de opdracht kan de politieagent iets relatief eenvoudigs vragen zoals zijn geboorteplaats of de dag van de week. Het kan dan verdacht zijn wanneer de bestuurder een vraag niet beantwoord, omdat hij zich zo moet concentreren op het zoeken, of dat de bestuurder de vraag beantwoord maar vervolgens niet verder zoekt.

Verder kan men letten op uiterlijke kenmerken als overmatig transpireren, trillende oogleden en afwijkende pupilgrootte.

De introductie van de wetgeving zal met de nodige publiciteit gepaard moeten gaan, aldus de SWOV, omdat daar een preventief effect van uitgaat.

Tenslotte moeten drugscontroles flexibel worden opgezet, omdat een locatie tegenwoordig binnen een mum van tijd via sociale media bekend is.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.