Leefstraat wordt Droomstraat

LeefstraatRotterdam gaat het Gentse initiatief van de Leefstraat overnemen. Inwoners van Rotterdam kunnen zich opgeven voor actie om een dag lang hun straat verkeersvrij houden. Als dat aanslaat kunnen ze zich vervolgens aanmelden voor wat in Rotterdam genoemd wordt een Droomstraat, waarbij de auto een maand lang uit de straat wordt gehouden.

Het initiatief past in het streven van Rotterdam om meer draagkrachtige gezinnen in de stad te krijgen. Draagkrachtige gezinnen kiezen in Rotterdam steeds vaker voor de gemakken van de stad, maar willen daarnaast ook ruim kunnen wonen, aldus de gemeente. Ouders willen dat hun kinderen naar een goede school kunnen en prettig kunnen buitenspelen in hun eigen buurt. Om dat te bereiken werkt de gemeente nauw samen met bewoners, corporaties, investeerders en ondernemers.

In het programma Kansrijke Wijken zet de gemeente in op meer grote woningen, meer excellente scholen en meer groen en speelruimte in een aantal wijken rondom het centrum.

Om gezinnen voor deze wijken te behouden en naar deze wijken te trekken worden vele innovatieve projecten gestart zoals de Droomstraat.

In Gent heeft men daar al sinds 2013 ervaring mee. Om minder afhankelijk te zijn van de auto testen de bewoners daar gedurende de autovrije maand alternatieve vervoersmodi uit, zoals de elektrische fiets voor woon-werkverplaatsing, inschakelen van bakfiets voor boodschappen, thuislevering, deelauto’s enzovoort.
Zo willen de bewoners, samen met de vrijwilligers uit het Lab van Troje-netwerk, uitzoeken of een andere straatinrichting, gekoppeld aan minder auto-gebruik, het wonen in de straat en leven in de stad aangenamer en duurzamer kunnen maken.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.