Nieuwe kunstbomen langs Amsterdamse weg moeten lucht flink zuiveren

CityTree, bron: provincie Utrecht

In de drukke, Amsterdamse Valkenburgerstraat moeten volgend jaar als proef acht CityTrees verrijzen. CityTrees bestaan uit panelen met speciale filters die de luchtkwaliteit in de straat flink moeten verbeteren. Het is voor het eerst dat de ‘bomen’ op zo’n grote schaal ingezet worden in Nederland.

Één CityTree moet de zuiverende werking hebben van 275 bomen, zo stelt de gemeente Amsterdam. Hij bestaat uit zo’n vijftien panelen met een bepaalde mossoort die fijnstof, stikstofoxiden en CO2-equivalenten absorbeert.

QR-code

De ‘kunstbomen’ zijn bijna drie meter breed en ruim vier meter hoog. Geïntegreerde Internet of Things (IoT)-technologie zorgt voor real-time omgevingsgegevens zoals temperatuur, luchtvochtigheid en uitgebreide prestatie- en statusinformatie van de CityTree. Deze informatie is voor iedereen af te lezen via een QR-code op de CityTree.

Ze staan in meer Europese steden, waaronder in Parijs en Berlijn. Amsterdam is de eerste stad in Nederland die erzo zoveel plaatst. Er staat er momenteel alleen eentje voor het provinciehuis in Utrecht (zie foto). Vanaf het najaar 2018 krijgt die een permanente plaats tussen Amersfoort en Leusden langs de provinciale weg N226.

Gezamenlijk initiatief

Met het plaatsen van de CityTrees wil Amsterdam de luchtkwaliteit in de straat verbeteren. Gebeurt dat daadwerkelijk, dan wil de gemeente er meer neerzetten. De proef met de bomen valt onder ‘Knowledge Mile Park’, een gezamenlijk initiatief van bewoners, ondernemers, onderzoekers, studenten en de gemeente. Doel is om onder andere de luchtkwaliteit op de route Amstelplein– IJtunnel door meer groen te plaatsen en duurzaamheidsmaatregelen te verbeteren.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.