Brabantse gemeenten enthousiast over nieuw mobiliteitsplatform

Een weergave van de nieuwe tool. FOTO Goudappel

BrabantBrede ModelAanpak (BBMA), de overkoepelende aanduiding voor vijf regionale verkeersmodellen van de provincie Noord-Brabant, wordt dit jaar geactualiseerd. Tijdens dit actualisatieproces hebben vertegenwoordigers van de betrokken 62 gemeenten voor het eerst gewerkt met OmniTRANS next. Deze tool van Goudappel Coffeng en DAT.Mobility geeft eenvoudig toegang tot verkeersmodellen. De gebruikers zijn positief.

Bijzonder aan de BBMA-modellen is dat de provincie, regio’s en gemeentes actief samenwerken in het verzamelen van gegevens, het bepalen van uitgangspunten en het afstemmen van werkwijzen. Dat zorgt voor een flinke kwaliteitsverbetering en efficiëntieslag. Nogal een verschil met vroeger. Voorheen waren er enkel landelijke of provinciale, grove modellen. Later zijn er in Brabant wel regionale modellen gebouwd, maar ook hier was er nauwelijks afstemming tussen gemeenten.

Actualisatie

De BBMA-modellen geven inzicht in de mobiliteitsontwikkelingen nu en in de toekomst en worden door de gemeentes en provincie gebruikt voor het opstellen van beleid, plannen en scenario’s. De modellen bestaat inmiddels enige tijd en worden periodiek geactualiseerd. De afgelopen twee jaar hebben adviesbureaus Goudappel Coffeng en DAT.Mobility in opdracht van de provincie deze actualisatieslag uitgevoerd.

Begin dit jaar waren de conceptresultaten van de modellen gereed om ter beoordeling aan de 62 Brabantse gemeenten voor te leggen. Tijdens dit proces hebben de gemeenten voor het eerst gewerkt met het online platform OmniTRANS next.

Finale afronding

Deze tool hebben adviesbureaus Goudappel Coffeng en DAT.Mobility begin dit jaar gelanceerd. OmniTRANS next is volledig ‘webbased’ en speelt in op de grote behoefte van beleidsmakers aan sneller en beter inzicht in verkeersmodellen. Met het systeem kunnen zij eenvoudig verkeersmodellen raadplegen via laptop, tablet en smartphone.

OmniTRANS next is gebruikt om de verkeersmodellen van de BrabantBrede ModelAanpak op laagdrempelige en aantrekkelijke wijze aan de betrokken partijen te presenteren en om opmerkingen te verzamelen, alvorens tot een finale afronding te komen.

“In de periode van 19 februari tot en met 1 maart konden alle gemeente online door de verkeersmodelresultaten navigeren en eenvoudig opmerkingen en verbeterpunten doorgeven aan de modelontwikkelaars”, zegt Stefan de Graaf, adviseur bij DAT.Mobility. “Het leidde tot maar liefst duizend punten die in de definitieve versie van de BBMA-modellen zijn verwerkt.” De verkeersmodellen worden medio mei definitief afgerond.

Overzichtelijk

De nieuwe werkwijze helpt volgens hem om het draagvlak van de modellen en de kwaliteit ervan te vergroten. “Verkeersmodellen zijn complexe systemen en waren alleen via specialistische software of pdf-plots toegankelijk. Voor verreweg de meeste van de 62 gemeenten een suboptimale werkwijze. Het was een barrière om gedurende het actualisatieproces de modelresultaten diepgaand te controleren. Het gevolg was dat vaak in een laat stadium nog omissies aan het licht kwamen.”

Martijn Heynickx, projectleider van de BBMA, is enthousiast over het systeem. “Het is overzichtelijk, duidelijk en helder. De performance is heel goed. Het is buitengewoon snel. De werkomgeving en de verschillende weergavemogelijkheden van OmniTRANS next werken vanzelfsprekend en efficiënt.”

Alles bij de hand

Het is volgens hem een verbetering ten opzichte van de oude manier van werken. “In plaats van pdf-plots naar elkaar opsturen is deze manier van informatie uitwisselen heel handig voor stakeholders. Ik denk dat OmniTRANS next daar, om te beginnen, heel interessant voor is.”

Frank van den Bosch, werkzaam bij de gemeente Helmond, onderschrijft dit voordeel. Hij kan nu verkeersintensiteiten en toekomstplannen sneller inzichtelijk maken en delen. “In het verleden maakte je vaker een plot en dan was op detailniveau niet alles goed te zien. Nu kan je makkelijk naar de modelresultaten kijken, inzoomen en gedetailleerd naar een bepaald gebied kijken. Je hebt direct alles bij de hand.”

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.