Succesvolle test met systeem dat snelheid noemt om groen te halen

Ford en SmartwayZ testen slimme rijassistent. BEELD Provincie Noord-Brabant
Ford en SmartwayZ testen slimme rijassistent. BEELD Provincie Noord-Brabant

Automobilisten vertellen hoe snel zij moeten rijden om groen te krijgen bij het volgende verkeerslicht. SmartwayZ.NL en autofabrikant Ford hebben met succes een slimme ‘rij-assistent’ getest die dat mogelijk maakt.

Het gaat om het Green Light Optimal Speed Advice-systeem (GLOSA). Deze techniek maakt, net zoals een paar apps al kunnen, verbinding met een intelligente verkeersregelinstallatie (iVRI). GLOSA moet minder vertraging opleveren en de reis meer ontspannen en comfortabeler maken. Het scheelt ook CO2- en stikstofuitstoot; door de betere doorstroming van het verkeer, hoeft er minder geremd en opgetrokken te worden.

Onvoorspelbaar

Zo’n snelheidsadvies genereren is nog niet zo makkelijk, stellen de betrokken partijen. “De informatie die het ‘slimme’ verkeerslicht namelijk uitzendt richting auto, is vaak niet exact juist. De geadviseerde snelheid die daarop wordt gebaseerd, is dus niet reëel. Belangrijkste uitdaging is dan ook om iets te vinden op het onvoorspelbare karakter van het verkeerslichtsysteem.”

Om het te ontwikkelen helpt het als grote internationale autofabrikanten ermee testen. De testdag op 31 januari heeft beter inzicht gegeven aan welke punten er nog gewerkt moet worden, laten de partijen weten.

Auteur: Jan Pieter Rottier

1 reactie op “Succesvolle test met systeem dat snelheid noemt om groen te halen”

Pat Rick|05.02.20|16:34

In het Ruhrgebiet heb je al decenia lang palen langs de weg waarin de snelheid wordt aangegeven om het volgende stoplicht te halen. Je kunt daar in het dichtbevolkte gebied wel een half uur rondrijden zonder een maal te hoeven stoppen. Nederland neemt hier en daar dit over van Duitsland.

Veel simpeler, goedkoper en smarter. Proven technology