NS stopt voorlopig met ‘eigen’ bussen voor gestrande reizigers

De NS is gestopt met het proefproject om gestrande reizigers met eigen bussen naar een ander station te vervoeren. Op trajecten in het oosten van het land had de NS sinds 2009 eigen bussen rijden zodat gestrande reizigers binnen een halfuur konden worden vervoerd. De NS gaat het functioneren van de eigen bussen eerst evalueren alvorens wordt beslist om ermee door te gaan.

Met het inzetten van eigen bussen werd destijds gestart omdat gehuurde bussen van externe maatschappijen er soms wel twee uur over deden om gestrande reizigers naar het dichtsbijzijnde station te vervoeren.

Eigen pesoneel

Voor het proefproject huurde de NS 12 bussen in van vervoerder Syntus, die ook voor het technisch onderhoud zorgde. Er werd 44 man eigen personeel opgeleid tot buschauffeur. Het project liep op vier trajecten in het oosten van het land.  Woordvoerster Anita Broekhuis van NS: “Je moet het zo zien dat bij een calamiteit mensen van een NS-kantoor of werkplaats in de regio even als buschauffeur optreden. Ze hebben daar de opleiding voor gehad en kunnen als eerste op de plaats van bestemming zijn. Deze manier van werken kan dus alleen in gebieden waar NS-personeel voorhanden is.”

Wachten

Normaal gesproken huurt de NS voor gestrande reizigers bussen in van dichtsbijzijnde vervoerders. “Dat zijn over het algemeen touringcarbedrijven die over een vloot beschikken die niet altijd op de weg is”, aldus Broekhuis. Probleem hierbij is wel dat reizigers vaak langer moeten wachten voordat ze weer op weg worden geholpen.

Na de evaluatie wordt gekeken of de NS met de eigen ‘calamiteitsbussen’ verder gaat. Als dat het geval is zal dat alleen in het oosten van het land zijn waar het proefproject heeft gedraaid.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.