Inbrekers nemen steeds vaker bus en trein

NIEUWEGEIN – Een reiziger stapt de bus in. Busmaatschappijen nemen volgens FNV Bondgenoten nog onvoldoende maatregelen om hun chauffeurs te beschermen. En dat terwijl het…

Inbrekers kiezen steeds vaker het openbaar vervoer om na gedane arbeid weg te komen. Dat constateert althans de politie in België die hier onderzoek naar heeft gedaan. De dieven zouden via het openbaar vervoer gerichte autocontroles en kentekenplaatherkenning vermijden.

Vooral in en rondom Turnhout is het aantal inbraken de afgelopen maanden flink gestegen. Ondanks veel gerichte autocontroles kon de politie de daders maar niet achterhalen. Nu blijkt waarom.

Verplaatsen

“Inbrekers kiezen steeds vaker voor de trein en de bus om zich te verplaatsen”, zegt politiechef Roger Leys in de Gazet van Antwerpen. Ook de federale politie heeft al vastgesteld dat het openbaar vervoer steeds populairder wordt bij inbrekers. Het omzeilen van gerichte autocontroles en anti-inbraakacties lijkt een van de voornaamste redenen hiervoor.

Gefilmd

In Turnhout vermoeden ze dat ook het systeem van bewakingscamera’s rond de stad een rol speelt. Elke wagen die binnenkomt of vertrekt, wordt gefilmd. De politie is intussen gestart met gerichte controles op trein en bus.

Dadersgroepen

Politie en gerecht in België voeren al jaren een verbeten strijd tegen rondtrekkende dadergroeperingen. Ze zijn hoofdzakelijk afkomstig uit Roemenië, Servië, Bulgarije en Litouwen.

Auteur: admin

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.